Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Werken in Duitsland

16 aug 2012 | Grensoverschrijdend werken

Grensoverschrijdend werken Duitsland wonen buitenlandse werkgever salary-split expat

De gevolgen van het werken in één of twee landen zijn afhankelijk van diverse factoren. Globaal kunnen de volgende factoren en bijbehorende vragen spelen:

 • wonen;
  Blijft u in Nederland wonen of kiest u voor emigratie naar Duitsland? Dit zal in zekere mate afhankelijk zijn van de financiële aspecten van uw keuze. Wellicht verblijft u doordeweeks in het buitenland. Uw woonplaats is afhankelijk van het middelpunt van uw levensbelangen.
 • werken;
  Gaat u in één of twee landen werken? Krijgt u meerdere werkgevers uit hetzelfde concern?
 • belastingheffing over uw inkomsten in een, twee of zelfs meerdere landen;
  Welk land mag belasting heffen en hoeveel? Dit is mede afhankelijk van waar u woont en de fiscale wetgeving en belastingverdragen die van toepassing zijn. U krijgt wellicht te maken met minder hypotheekrenteaftrek en progressienadeel. Mogelijk kunt u profiteren van fiscale voordelen wanneer uw salaris optimaal over twee landen wordt verdeeld (salary-split).
 • sociale verzekeringsplicht;
  In welk land u verplicht sociaal verzekerd bent dient te worden beoordeeld op grond van Europese regelgeving. Binnen de Europese Unie kunt u slechts in één land verplicht sociaal verzekerd zijn. In dit land moet uw werkgever zich melden en premies afdragen.
 • pensioen;
  Waar bouwt u pensioen op en is uw pensioenopbouw voldoende voor de toekomst?
 • arbeidsverhouding;
  Krijgt u een nieuw arbeidscontract naar Nederlands of Duits recht of blijft u werkzaam onder uw huidige arbeidscontract? Afhankelijk van het soort arbeidscontract kunnen er andere verplichtingen gelden.
 • auto van de zaak.
  Krijgt u een auto van de zaak en gebruikt u deze ook privé? Voor het privégebruik gelden administratieve verplichtingen, zoals een kilometerregistratie.

U wenst natuurlijk duidelijkheid te hebben voordat u deze nieuwe uitdaging aangaat. Wij kunnen u helpen de gevolgen van uw aanstelling in kaart te brengen. Meestal doen wij dit in samenspraak met zowel de werknemers als de werkgever, zodat de gevolgen voor alle partijen helder worden. Uw situatie is namelijk niet alleen van belang voor u, maar ook voor uw werkgever die op de juiste wijze loonbelasting en sociale verzekeringspremies moet afdragen.

Heeft u vragen? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Datum: 16 augustus 2012

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Grensoverschrijdend werkenWerken in Duitsland