Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Wellensteyn Store komt naar Nederland!

Wellensteyn komt naar Nederland! Afgelopen zomer heeft Den Haag er een winkel in merkkleding bijgekregen. In de mooie Passage, tevens de oudste nog bestaande winkelgalerij van Nederland, is de eerste exclusieve Wellensteyn Store van Nederland gevestigd. NeD Tax heeft het ervaren echtpaar Lewandowski, dat al een goedlopende Wellensteyn Store in Düsseldorf exploiteert, begeleid bij hun entree op de Nederlandse markt.

Onlangs zijn de betrokken adviseurs van NeD Tax afgereisd naar Den Haag om de nieuwe winkel te bekijken en het echtpaar te vragen naar hun eerste ervaringen. Hieronder leest u het verhaal in de vorm van een interview.

Wat is Wellensteyn?

Wellensteyn is voornamelijk bekend als jassenmerk. Van origine werd Wellensteyn gemaakt voor havenwerkers en professionele duikers in Hamburg. De jassen zijn daarom erg robuust en wind- en waterdicht. Tegenwoordig is het een populair merk dat over de hele wereld wordt verkocht. Wellensteyn richt zich voornamelijk op het midden tot hogere segment. Binnen dat segment wordt kleding aangeboden voor zowel jong als oud, voor man en vrouw.

Waarom heeft u besloten om een bedrijf op te richten in Nederland?

Wij zijn een exclusieve store partner van Wellensteyn. Wij merkten in onze vestiging in Düsseldorf dat er veel Nederlanders interesse hebben in het merk. Dat heeft ons ertoe bewogen om een vestiging in Nederland op te zetten. Als we internationaal kijken doet Nederland het goed. Er is hier veel handel, maar ook de talen worden hier goed gesproken. Engels is bijna een tweede taal merken we, zeker in een stad als Den Haag. Maar ook Duits wordt er goed gesproken. Tot slot zijn de Nederlanders open, ontspannen, klantgericht en hebben humor, wat het ondernemen in Nederland erg prettig maakt.

Waarom hebben jullie voor Den Haag gekozen?

Den Haag is een mooie stad en de nabijheid van de kust past erg goed bij ons merk, dat tenslotte ontstaan is in de Hamburgse haven. Je ziet dat veel mensen naar Den Haag komen om te winkelen en de passage is natuurlijk een prachtige locatie. Daarbij is Den Haag een zeer schone stad en door de kust en het vele groen komen er veel natuurliefhebbers. Bij deze groep is Wellensteyn erg geliefd. Ook wilden wij ons vestigen in een stad van vergelijkbare grootte als Düsseldorf.

Hoe bent u met NeD Tax in contact gekomen?

Dat ging eigenlijk vrij gemakkelijk via de website van NeD Tax. Uit de vele website-artikelen blijkt, dat zij veel ervaring met grensoverschrijdend ondernemen en verstand van zowel het Nederlandse als het Duitse recht hebben. Na het invullen van het contactformulier werd er meteen contact met ons opgenomen. Met als resultaat dat onze vestiging in Den Haag, na een omvangrijke verbouwing, op korte termijn operationeel was.

Wat doet NeD Tax voor Harbour Couture?

Nadat wij onze B.V. via een andere dienstverlener hadden opgericht bleven er veel vragen onbeantwoord. NeD Tax heeft ons bij de marktentree begeleid en ondersteund bij het inrichten van onze internationale bedrijfsstructuur. Wij kregen advies over allerlei fiscale, juridische en financiële vraagstukken. De legal consultants van NeD Tax hebben tweetalige arbeidsovereenkomsten voor onze medewerkers opgesteld. NeD Tax zorgt zo op allerlei vlakken dat wij aan onze verplichtingen voldoen.

Merkt u als ondernemer grote verschillen in vergelijking met Duitsland?

Ondanks dat er veel overeenkomsten bestaan tussen de twee landen, zijn er belangrijke verschillen waar je als buitenlandse ondernemer tegenaan loopt als je de Nederlandse markt betreedt. Natuurlijk krijg je als eerste met een andere taal te maken. Maar ook de regelgeving is op vele vlakken anders. Met name het Nederlandse arbeidsrecht wijkt sterk af van het Duitse arbeidsrecht. Onderwerpen als twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en verplichte loontoeslag op zondagen kennen wij in Duitsland niet. Gelukkig kon NeD Tax ons deze verschillen in de Duitse taal uitleggen.

Wat erg eenvoudig verliep was het openen van een bankrekening, ook al kregen wij te horen dat dit niet altijd zo soepel verloopt als in Duitsland. Ook de registratie bij de belastingdienst verloopt sneller dan in Duitsland. Het is fijn dat belastingen en sociale verzekeringen aan één instantie worden afgedragen. In Duitsland heb je altijd met meerdere instanties te maken. Tot slot zijn wij erg blij dat wij goede medewerkers hebben gevonden die allemaal goed Engels spreken.

Zijn er nog toekomstplannen voor de Nederlandse markt?

Ja, die zijn er zeker. Nadat onze Wellensteyn Store in Den Haag volledig zelfstandig loopt, zijn wij voornemens om uit te breiden naar Utrecht en Rotterdam. Ook dit zijn prachtige steden die perfect bij het Wellensteyn merk passen.

Tot slot, heeft u tips voor andere Duitse ondernemers die de Nederlandse markt willen betreden?

Doe eerst goed onderzoek naar de situatie in de Nederlandse markt. Nederland is een ondernemend land, waardoor vele producten en diensten al worden aangeboden. Verder krijg je als buitenlandse ondernemer met allerlei regelgeving te maken, het is belangrijk dat je een dienstverlener vindt die jouw taal spreekt. Het uitleggen van ingewikkelde Nederlandse regelgeving gaat dan veel makkelijker. Hierdoor begrijp je beter wat er moet gebeuren en vermijd je risico’s.

NeD Tax wenst het echtpaar Lewandowski veel succes met hun ondernemingsactiviteiten in Nederland.

Heeft u vragen op het gebied van onze dienstverlening of anderszins? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Andere klantcases die u wellicht interesseren

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van deze businesscase? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Business casesWellensteyn Store komt naar Nederland!