Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

De familie Dethleffs en NeD Tax

Eropuit trekken en je overal thuis voelen

Wat zouden de Nederlanders zijn zonder hun campers en caravans? Vraag aan een doorsnee Duitser waar hij aan denkt bij vakantievierende Nederlanders en hij krijg al snel het beeld voor ogen van Nederlanders die er met hun sleurhut met geel kenteken massaal op uit trekken. Best wel verbazingwekkend dat de oorsprong van ons nationale symbool in Duitsland ligt, en wel in het stadje Isny im Allgäu, in het Zuiden van Duitsland. Daar ontwikkelde Arist Dethleffs in 1931 zijn eerste ‟woonautoˮ, omdat hij liever samen zijn gezin op reis wilde in plaats van alleen. Zijn uitvinding revolutioneerde de manier waarop men in die tijd reisde en luidde dan ook een nieuw toeristisch tijdperk in. Daarnaast legde hij met zijn ontwikkeling de basis voor een bedrijf, dat vandaag de dag wereldwijd actief is en tot de grootste in zijn branche telt. De productie van Dethleffs bevindt zich nog steeds in Zuid-Duitsland. De campers en caravans worden inmiddels overal ter wereld verkocht. Via dochteronderneming McRent is het bedrijf ook actief in de camperverhuur. In Nederland heeft Dethleffs sinds het begin van deze eeuw een eigen BV genaamd Dethleffs Nederland B.V. in Haaksbergen.

‟Diep wederzijds vertrouwenˮ

Sinds 2006 begeleidt NeD Tax de activiteiten van Dethleffs op de Nederlands markt. De twee ondernemingen hebben ondertussen een hechte samenwerking opgebouwd. Karl Maier, voormalig directeur van Dethleffs en als externe consultant nog steeds voor het bedrijf actief, omschrijft wat de samenwerking kenmerkt: ‟Het persoonlijke contact met David en Maurice (de beide bestuurders van NeD Tax David Huver en Maurice Horyon) is voor ons een belangrijke succesfactor. We hebben van begin af aan een goede gemeenschappelijke basis met hen gevonden en voeren regelmatig overleg over alles wat ons bezig houdt bij onze activiteiten in Nederland. De samenwerking is gebaseerd op een diep wederzijds vertrouwen.ˮ En die gaat veel verder dan het traditionele fiscale advies. ‟We stemmen met hen of met andere collega’s ook strategische en juridische aspecten af. Daarnaast adviseert NeD Tax ons op het gebied van personeelszaken, en ondersteunt bijvoorbeeld bij het opzetten van arbeidsovereenkomsten of de salarisadministratie. Ook alle belastingaangiften en het opstellen van de jaarrekening zijn bij hen in goede handenˮ, vult Thomas Bischofberger aan, commercieel directeur en procuratiehouder van Dethleffs GmbH und Co. KG en tevens bestuurder van de BV in Nederland. Bischofberger en Maier zijn het erover eens: de Dethleffs-slogan ‟Vriend van de familieˮ beschrijft eigenlijk ook heel goed de relatie die NeD Tax en Dethleffs hebben.

Geen gewone zakelijke relatie

Een einde van de samenwerking is nog niet in zicht. ‟Onze ervaring is dat een langdurige samenwerking gewoon beter werkt. De relatie gaat inmiddels verder dan alleen het puur zakelijke. NeD Tax heeft altijd een luisterend oor voor zaken die bij ons spelen, en dat is fijn om te weten. We verwijzen onze dealers dan ook met een gerust hart naar NeD Tax voor de meest uiteenlopende kwesties.ˮ Service op maat is het uitgangspunt. Dat wil niet zeggen dat het altijd om ingewikkelde dingen gaat. ‟Het komt ook voor dat een medewerker van NeD Tax bijvoorbeeld helpt met het openen van een bankrekening bij een Nederlandse bank, uitlegt wat de bedoeling is van bepaalde Nederlandse formulieren, correspondentie vertaalt of navraag doet bij de sociale verzekering als een van onze werknemers met een vraag zit. Wij krijgen bij NeD Tax een full service pakket. En dat geeft ons de zekerheid dat alles wordt geregeld ˮ, merkt Bischofberger op. Andere voordelen zijn de tweetaligheid van de medewerkers van NeD Tax en het feit dat ze dicht bij de Nederlands-Duitse grens zijn gevestigd. Bischofberger: ‟De communicatie verloopt helemaal in het Duits en daarnaast is het handig als je iemand hebt die jouw belangen in het land zelf direct kan behartigen.ˮ De ‟lijnˮ tussen tussen Isny en Nijmegen werkt dus optimaal.

Heeft u vragen? Wij kunnen u behulpzaam zijn, indien u uw ondernemingsactiviteiten wilt uitbreiden naar Duitsland of als u als intermediair uw klanten hierbij ondersteunt. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Andere klantcases die u wellicht interesseren

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van deze businesscase? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Business casesDe familie Dethleffs en NeD Tax