Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

UBO-register: vanaf 27 september 2020 verplicht UBO inschrijven

22 sep 2020 | Ondernemingsrecht

Eerder schreven wij al over de komst van het UBO-register als gevolg van Europese regels. Vanaf 27 september 2020 is het in Nederland verplicht om de uiteindelijk belanghebbende van een opgaveplichtige organisatie in te schrijven in het Nederlandse UBO-register.

Waarom wordt het Nederlandse UBO-register actief?

De introductie van het UBO-register is bedoeld om witwaspraktijken en terrorismefinanciering te bestrijden. Verder wordt door middel van het UBO-register beoogd om eigendomsstructuren van organisaties transparanter te maken. De Kamer van Koophandel (Handelsregister) is verantwoordelijk voor het beheer van en de uitvoering rondom het Nederlandse UBO-register.

Wat is een UBO (Ultimate Beneficial Owner)?

De ultimate beneficial owner, ofwel uiteindelijk belanghebbende, bestaat uit de natuurlijke persoon die uiteindelijk eigenaar is en direct of indirect ten minste 25% van het economische belang in een opgaveplichtige organisatie heeft. Denk bijvoorbeeld aan een 25%-aandeelhouder in een besloten vennootschap (B.V.).

Hoe verloopt de inschrijving in het Nederlandse UBO-register?

De Kamer van Koophandel stuurt een brief naar de organisaties die in het Nederlandse Handelsregister staan ingeschreven en een opgave moeten doen in het Nederlandse UBO-register. Opgaveplichtige organisaties bestaan uit rechtspersonen, personenvennootschappen en samenwerkingsverbanden.

De volgende gegevens moeten geregistreerd worden:

  • de personalia van de UBO;
  • de aard van het belang van de UBO;
  • de omvang van het belang van de UBO.

De verplichte inschrijving in het UBO-register wordt vanaf 27 september 2020 mogelijk. U heeft tot 27 maart 2022 de tijd om een opgave te doen in het UBO-register. Nieuwe organisaties dienen meteen de UBO op te geven, anders krijgen zij geen KvK-nummer meer.

NeD Tax ondersteunt ondernemers en degenen die hen professioneel ondersteunen. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

OndernemingsrechtUBO-register: vanaf 27 september 2020 verplicht UBO inschrijven