Eerder schreven wij al over de komst van het UBO-register als gevolg van Europese regels. Vanaf 27 september 2020 is het in Nederland verplicht om de uiteindelijk belanghebbende van een opgaveplichtige organisatie in te schrijven in het Nederlandse UBO-register.
De introductie van het UBO-register is bedoeld om witwaspraktijken en terrorismefinanciering te bestrijden. Verder wordt door middel van het UBO-register beoogd om eigendomsstructuren van organisaties transparanter te maken. De Kamer van Koophandel (Handelsregister) is verantwoordelijk voor het beheer van en de uitvoering rondom het Nederlandse UBO-register.
De ultimate beneficial owner, ofwel uiteindelijk belanghebbende, bestaat uit de natuurlijke persoon die uiteindelijk eigenaar is en direct of indirect ten minste 25% van het economische belang in een opgaveplichtige organisatie heeft. Denk bijvoorbeeld aan een 25%-aandeelhouder in een besloten vennootschap (B.V.).
De Kamer van Koophandel stuurt een brief naar de organisaties die in het Nederlandse Handelsregister staan ingeschreven en een opgave moeten doen in het Nederlandse UBO-register. Opgaveplichtige organisaties bestaan uit rechtspersonen, personenvennootschappen en samenwerkingsverbanden.
De volgende gegevens moeten geregistreerd worden:
De verplichte inschrijving in het UBO-register wordt vanaf 27 september 2020 mogelijk. U heeft tot 27 maart 2022 de tijd om een opgave te doen in het UBO-register. Nieuwe organisaties dienen meteen de UBO op te geven, anders krijgen zij geen KvK-nummer meer.
NeD Tax ondersteunt ondernemers en degenen die hen professioneel ondersteunen. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.