Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Terugvorderen van bronbelasting (withholding tax) uit Duitsland

17 okt 2011 | Fiscaal

De mogelijkheid van het terugvorderen van bronbelasting is menig belegger onbekend. Zij zijn vaak niet op de hoogte van afspraken in internationale belastingverdragen zoals met Duitsland of buitenlandse procedures voor belastingteruggave. Zij betalen daardoor onterecht meer belasting. Nederlandse beleggers lieten bijvoorbeeld in 2010 € 423.000.000 aan terug te vorderen bronbelasting liggen in het buitenland, veelal in Duitsland.

Stel: u bent een Nederlandse particuliere belegger met aandelen in een Duitse beursgenoteerde onderneming. Op de bruto dividenduitkering aan u wordt 25% Duitse dividendbelasting ingehouden. In het Belastingverdrag Nederland – Duitsland is afgesproken dat in deze situatie slechts 15% dividendbelasting door Duitsland mag worden ingehouden. U heeft recht op een teruggave van de 10% teveel betaalde dividendbelasting (dit is dus 10/25 van de ingehouden bronheffing). Hiervoor dient u in Duitsland een verzoek tot belastingteruggave in te dienen. Dit verhaal is ook van toepassing op andere landen waar Nederland een belastingverdrag mee heeft gesloten.

Wanneer loont het terugvorderen van bronbelasting?

De meeste klanten ervaren het indienen van een teruggaafverzoek of het starten van een teruggaafprocedure als rendabel, indien zij recht hebben op een teruggaaf van minimaal € 2.000 bronbelasting per jaar per land. Het terugvorderen van teveel betaalde belasting in het buitenland is een moeizame en tijdrovende klus. Door onze kennis en ervaring op het gebied van internationale belastingverdragen en buitenlandse belastingteruggave, kunnen wij u mogelijk helpen geld terug te krijgen als u buitenlandse betalingen ontvangt.

Heeft u vragen? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Datum: 19 maart 2015

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

FiscaalTerugvorderen van bronbelasting (withholding tax) uit Duitsland