Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Teruggave van Duitse BTW (USt of MwSt) – let op de deadline!

13 apr 2016 | BTW

Ondernemers kunnen Duitse BTW terugvorderen, die zij voor zakelijke doeleinden hebben betaald. Het verzoek tot teruggave van Duitse voorbelasting moet uiterlijk 30 september volgend op het jaar waarin de BTW is gefactureerd door de Duitse belastingdienst ontvangen zijn.

Denk dan aan Duitse BTW teruggave met betrekking tot o.a. kosten voor toegang tot beurzen, seminars en congressen, hotelovernachtingen, brandstof, inkoop van materiaal bij een installatielevering in Duitsland, etc.

BTW (of omzetbelasting) wordt in Duitsland Umsatzsteuer (USt) of Mehrwertsteuer (MwSt) genoemd. Het gangbare btw-tarief in Duitsland is 19%.

Bij het terugvragen van BTW uit Duitsland zijn wij u graag van dienst

 • wij nemen de btw-technische rompslomp uit handen
 • wij werken op uurbasis of met een success fee van 15% met een minimum van € 750
 • wij leiden uw financiële mensen graag op: u kunt dan zelf uw teruggaaf van buitenlandse btw verzorgen
 • wij spreken de Duitse taal en staan goed aangeschreven bij de belastingdienst in Duitsland

Voorwaarden voor de teruggave van Duitse BTW

 • u bent ondernemer die voor zakelijke doeleinden Duitse BTW heeft betaald en die geen belaste prestaties in Duitsland verricht. Een teruggaafverzoek kan dan worden ingediend. Wij werken dus niet voor particulieren
 • u verricht belaste prestaties in Duitsland, zoals binnenlandse goederenleveringen of een import. De Duitse BTW kunnen wij dan via een Duitse btw-registratie en Duitse btw-aangiftes terugvorderen
 • de facturen zijn juist opgemaakt, zoals een juiste tenaamstelling, adressering, btw-tarief, btw-bedrag. Bij grensoverschrijdende goederenleveringen (ICL) bent u in beginsel geen btw-bedrag verschuldigd
 • u bent geen reisbureau of reisorganisatie
 • de meeste klanten ervaren een teruggaafprocedure als rendabel vanaf een btw-bedrag van € 1.000

Deadline in Duitsland voor teruggave van BTW

Teruggaafverzoeken voor Duitse BTW moeten uiterlijk 30 september na het verstrijken van het kalenderjaar waarin de Duitse BTW werd gefactureerd door de belastingdienst in Duitsland zijn ontvangen.

Over welke periodes kan BTW in Duitsland worden teruggevraagd?

In Duitsland kan uw onderneming elk kwartaal of jaarlijks Duitse BTW terugvorderen.

Welke BTW kan in Duitsland worden teruggevraagd?

In beginsel kan over alle zakelijke kosten de Duitse BTW worden teruggevraagd, zoals:

 • toegang tot vakbeurzen, seminars, congressen, trainingen en andere business meetings
 • hotel en restaurant
 • brandstof
 • autohuur
 • inkoop van materiaal bij een installatielevering in Duitsland
 • goederenleveringen binnen Duitsland (hier geldt andere procedure voor)

Welke documenten beoordeelt de belastingdienst in Duitsland?

De Duitse belastingdienst beoordeelt altijd de facturen, die u voor zakelijke doeleinden betaalde. De facturen met Duitse BTW moeten origineel zijn. Op basis van overduidelijke kopiefacturen of gefaxte facturen geeft de Duitse belastingdienst namelijk geen BTW terug.

Wat zijn de factuurvereisten in Duitsland?

De facturen met Duitse BTW moeten voldoen aan de Duitse factuurvereisten. Indien Duitse BTW wordt teruggevraagd op basis van facturen die niet juist zijn opgemaakt, zal de belastingdienst in Duitsland de Duitse BTW niet uitbetalen! Denk aan een juiste tenaamstelling, adressering, btw-tarief, btw-bedrag, etc. Bij grensoverschrijdende goederenleveringen (ICL) bent u in beginsel geen btw-bedrag verschuldigd, indien aan de voorwaarden voor de toepassing van het nultarief wordt voldaan. De leverancier moet dan factureren met 0% BTW. Indien hij u toch Duitse BTW in rekening brengt, wordt het verzoek om teruggaaf afgewezen.

Hoe lang duurt het voordat de Duitse BTW wordt uitbetaald?

Volgens Europees recht moet de belastingdienst in Duitsland de Duitse BTW binnen 4 tot 8 maanden uitbetalen. Vaak is de Duitse belastingdienst sneller met uitbetalen.

Wat zijn de basisvoorwaarden voor teruggave van Duitse BTW?

Indien u met een grensoverschrijdend teruggaafverzoek Duitse BTW wilt terugvragen, moet in elk geval aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

 • u wordt door de Nederlandse belastingdienst aangemerkt als btw-ondernemer. U heeft dan een btw-nummer
 • de betaalde Duitse BTW kan in Duitsland niet worden verrekend met ontvangen BTW van afnemers (in dat geval moet u namelijk een Duitse btw-aangifte indienen)

Bent u ondernemer en heeft u vragen op het gebied van Duitse BTW of anderszins? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

BTWTeruggave van Duitse BTW (USt of MwSt) – let op de deadline!