Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Peter Hendriks: van strategiesessies tot corporate finance

18 sep 2022 | Over NeD Tax, Werken bij

Peter Hendriks is vanaf 2010 aan NeD Tax verbonden als commissaris. Na vele strategische sessies en jaarplannen vroeg Maurice Horyon hem bijna 8 jaar later om de corporate financetak op te pakken. Als directeur Corporate Finance legt Peter uit wat dat precies inhoudt.

Duitse televisie

Peter Hendriks groeide op in een tijd waarin er twee Nederlandse en drie Duitse televisiezenders beschikbaar waren. Daarnaast nam zijn Duitse oma hem vaak mee op familiebezoek in Duitsland. Hij groeide misschien in Nederland op, maar zijn interesse voor Duitsland was al vroeg geboren. En ook nooit meer weggegaan: regelmatig verkent hij met zijn vrouw Duitse steden tijdens weekendtrips en volgt hij de actualiteiten op de Duitse zenders.

Het is dan ook geen wonder dat Peter zich nu richt op Duitse en Nederlandse bedrijven die over de grens willen ondernemen. Voordat Peter aan de slag ging bij NeD Tax, werkte hij in diverse functies bij de Kamer van Koophandel. Daar begon hij als bedrijfsadviseur voor ondernemers en groeide door in diverse managementfuncties. Bij NeD Tax zet hij die lijn verder door.

Terug de studieboeken in

Peter studeerde bedrijfseconomie, maar ging op zijn vijftigste terug de boeken in en begon aan een MBA. Dat was voor hem een feest van herkenning, omdat hij al die modellen en theorieën al in zijn werk voorbij had zien komen. De studie zorgde daarbij voor veel meer verdieping en overzicht.

Voor zijn MBA schreef Peter twee stukken voor NeD Tax: een nieuwe communicatiestrategie en later een afstudeeropdracht op het gebied van businessmodellen. In die opdracht keek hij naar het innoveren van het business model van NeD Tax. Dat doet hij nu nog steeds, maar vooral voor de klanten van NeD Tax.

Corporate finance in een notendop

Corporate finance kan een lastige tak zijn voor ondernemers. Wat houdt het precies in? En wat heb je eraan? Voor Peter heeft het vakgebied geen geheimen meer.

Als directielid werkt hij samen in de uitvoering met het team waar hij leiding aan geeft. Dat gaat van het begeleiden van bedrijfsovernames tot het doen van de uiteindelijke transactie. Ook het aantrekken van financiering, het uitvoeren van bedrijfswaarderingen en het verkennen van subsidiemogelijkheden voor klanten behoren tot dit domein.

In zijn huidige rol leidt hij nog steeds graag strategie-sessies. Samen met ondernemers kijkt hij dan naar de strategie van hun bedrijf en de expansiemogelijkheden. Deze sessies geven ondernemers de kans om te ontdekken waar de risico’s zitten en hoe zij deze kunnen verkleinen. Maar ook waar je als ondernemer kansen kunt verzilveren. Deze vorm van business development is niet alleen interessant voor startups, maar beslist ook voor de gevestigde MKB-ondernemer.

Geen enkelvoudige vraagstukken binnen Corporate Finance

Volgens Peter is een vraagstuk binnen corporate finance nooit een zuiver fiscaal, juridisch of bedrijfseconomisch verhaal, maar altijd een combinatie van die invalshoeken. Een bepaalde keuze in de bedrijfsvoering kan fiscaal heel aantrekkelijk zijn, maar juridisch, organisatorisch of bedrijfseconomisch juist het paard achter de wagen spannen. Het gaat erom dat je met elkaar tot een goede gebalanceerde afweging komt die ook past bij de persoon van de ondernemer.

Stel je voor dat een bedrijf na lang wikken en wegen een juridische constructie opricht om het bedrijf te laten groeien. Als dat bedrijfseconomisch niet werkbaar blijkt, is dat zonde van de tijd én het geld. Peter helpt met zijn afdeling bedrijven om zulke fouten te voorkomen. Het reduceren van risico’s moet altijd hand in hand gaan met de bedrijfsvoering.

De veelzijdigheid van uitdagingen binnen de corporate finance is dan ook de reden dat de afdeling altijd in teams samen werkt. Zo weet je zeker dat alle vakgebieden vertegenwoordigd zijn en dat een klant altijd het meest efficiënte advies krijgt. Als het aan Peter ligt, blijft hij nog lang samenwerken met ondernemers om ze te helpen met ontwikkelen!

Wil je een afspraak maken om verder over de strategie van jouw onderneming te praten, of heb je een ander vraagstuk op het gebied van corporate finance? Neem hieronder dan contact op via ons contactformulier.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Over NeD TaxPeter Hendriks: van strategiesessies tot corporate finance