Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Pensioenopbouw bij grensoverschrijdende arbeid

17 okt 2011 | Grensoverschrijdend werken

Pensioenopbouw bij grensoverschrijdende arbeid in het buitenland

Buitenlandse pensioenregelingen verschillen vaak zodanig, dat zij niet aan alle wettelijke voorwaarden in Nederland voldoen. Het gevolg hiervan is, dat pensioenpremies bij u niet aftrekbaar zijn en belastbaar loon vormen als u in Nederland en in het buitenland werkt en in het buitenland pensioen heeft opgebouwd. Op het moment dat de buitenlandse pensioenuitkeringen ingaan, worden deze tevens belast. Er is dan sprake van een ‘onzuivere’ pensioenregeling.

Indien u grensoverschrijdend arbeid verricht, bijvoorbeeld doordat u binnen concernverband deels in Nederland en deels in het buitenland werkzaam bent, dan kunnen er diverse problemen optreden bij het opbouwen van uw pensioen. In dergelijke situaties verloopt de pensioenopbouw vaak niet optimaal of ontstaat er een pensioengat.

Het is verstandig om na te denken over uw toekomst als pensioengerechtigde wanneer u ook in het buitenland werkt door uitzending of detachering. Het is immer onwenselijk om geen of onvoldoende pensioen op te bouwen tijdens uw arbeidsperiode in het buitenland. Wij denken graag mee met de financiële planning van uw oude dag!

Heeft u vragen? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Grensoverschrijdend werkenPensioenopbouw bij grensoverschrijdende arbeid