Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Pensioen BV meeverhuizen

26 nov 2010 | Grensoverschrijdend ondernemen

Pensioen BV. U heeft in Nederland als DGA in uw BV pensioen opgebouwd en wilt deze BV meeverhuizen naar het buitenland?

Als u in Nederland directeur groot aandeelhouder (DGA) van een BV bent, kunt u in eigen beheer een pensioen in de vorm van een bedrijfspensioen volgens de Nederlandse Pensioenwet opbouwen. Uw BV is dan uw eigen pensioenfonds.

Voor de opbouw van de eigen pensioen wordt voor dit doeleinde een Pensioen BV opgericht, waaronder de pensioensregelingen zelf worden omgezet. Een voordeel van deze regeling is, dat een gedeelte van de aan de Pensioen BV afgedragen pensioenpremies onder zakelijke voorwaarden weer aan de onderneming uitgeleend kan worden.

Tot nu toe was het een vereiste dat de Pensioen BV in Nederland gevestigd was. Na een wetswijziging is het nu echter ook mogelijk, de zetel van deze Pensioen BV naar Duitsland te emigreren of die pensioen over te dragen naar een GmbH. Dit biedt de mogelijkheid om ook een Duitse Holding op te richten, waarin eventueel een Nederlandse pensioen wordt opgebouwd. Ook kan de Nederlandse Pensioen BV naar Duitsland emigreren.

Er is alleen maar een algemene informatieplicht tegenover de Nederlandse fiscus, waarvan de omvangbij het verzoek om emigratie naar Duitsland precies in overleg met de Nederlandse Belastingdienst wordt vastgelegd. Deze verstrekt vervolgens aan de Pensioen BV / GmbH een vergunning. Ook in Duitsland kan duidelijkheid over de fiscale consequenties verkregen worden.

Indien u deze optie aantrekkelijk vindt en ook u graag een pensioen naar Duitsland wilt emigreren, kunt u graag met ons contact opnemen om voor een individueel adviesgesprek af te spreken.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Grensoverschrijdend ondernemenPensioen BV meeverhuizen