Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Onderneming overdragen? Kies juiste moment vanwege BOR en DSR

16 nov 2023 | Fiscaal

Wilt u de komende tijd uw onderneming overdragen? Kies het juiste moment! Per 1 januari 2025 wijzigen de BOR en de DSR. In het onderstaande artikel leggen wij u hier meer over uit.

Onderneming overdragen: Wat houden de BOR en de DSR in?   

In Nederland spelen de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) een cruciale rol bij de overdracht van familiebedrijven en MKB-ondernemingen. Beide fiscale regelingen zijn ontworpen om de overdracht van een onderneming soepeler te laten verlopen, met aanzienlijke belastingvoordelen. Het hoofddoel is het waarborgen van de continuïteit van (familie)bedrijven door het verminderen van fiscale druk bij de overdracht.   

De BOR voorziet in een vrijstelling of vermindering van de erf- en schenkbelasting op het moment van overdracht, zoals bij overlijden of schenking, mits aan specifieke criteria wordt voldaan. Dit geldt voor ondernemingsvermogen en aandelen in een bedrijf, op voorwaarde dat het bedrijf kwalificeert als een “onderneming” en dat de onderneming na de overdracht wordt voortgezet.  

De doorschuifregeling is een ander instrument binnen de fiscale wetgeving dat wordt toegepast bij de overdracht van een onderneming, maar dan meer gericht op de inkomstenbelasting. Deze regeling maakt het mogelijk om de belastingclaim op waardevermeerdering van het bedrijf uit te stellen tot een later moment, bijvoorbeeld bij verkoop van de onderneming.  

Samenspel van de BOR en de DSR bij bedrijfsoverdracht 

Het combineren van de BOR met de DSR kan een krachtige strategie zijn als u de onderneming overdraagt. Het correct toepassen van deze regelingen kan leiden tot aanzienlijke belastingbesparingen en een vloeiendere overgang van het bedrijf naar de volgende generatie.  

Wijzigingen in de BOR 1 januari 2025

Met ingang van 1 januari 2025 zullen er een aantal wijzigingen plaatsvinden. Zo vervalt de eis dat de opvolger in dienst moet zijn geweest en moet de opvolger minimaal 21 jaar oud zijn. Tevens zal de regeling alleen gelden voor het zakelijke gedeelte van bedrijfsmiddelen die zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Geldt alleen voor bedrijfsmiddelen met een waarde boven de € 100.000. Denk hierbij bijvoorbeeld aan panden in gemengd gebruik.   

Tariefwijziging in de DSR 1 januari 2025 

De belangrijkste wijziging is echter het tarief. Momenteel is er een 100% vrijstelling voor overdracht/doorschuiving tot een waarde van € 1.200.000. Daarboven geldt een vrijstelling van 83%. Vanaf 1 januari 2025 zal de 100% vrijstelling gelden tot € 1.500.000, maar wordt de vrijstelling over het meerdere verlaagd tot 75%.  

Kies het juiste moment om uw onderneming over te dragen  

Heeft u voornemens om uw onderneming op korte termijn over te dragen? Dan is het belangrijk om het juiste moment te bepalen. Als de waarde van de onderneming veel hoger is dan € 1.500.000 dan is het raadzaam om de overdracht vóór 1 januari 2025 plaats te laten vinden (en zo gebruik te maken van de ‘hoge’ vrijstelling van 83% die momenteel nog geldt). Ook voor bedrijfsmiddelen die zowel zakelijk als privé worden gebruikt kan het voordelig zijn om deze vóór 1 januari 2025 over te dragen. Nu geldt nog een vrijstelling voor het gehele bedrijfsmiddel, na 1 januari 2025 alleen voor het zakelijke gedeelte. 

NeD Tax ondersteunt ondernemers, investeerders en degenen die hen professioneel ondersteunen. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om te kijken hoe we u kunnen helpen om het juiste moment van het overdragen van uw onderneming te kiezen. 

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

FiscaalOnderneming overdragen? Kies juiste moment vanwege BOR en DSR