Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Onderlinge overlegprocedure in situaties van dubbele belastingheffing

17 okt 2011 | Fiscaal

Internationale onderlinge overlegprocedure bilaterale belastingverdragen voorkoming dubbele belastingheffing mutual agreement heffingsbevoegdheid OESO OECD

In bijna alle belastingverdragen is een bepaling opgenomen die een onderlinge overlegprocedure (mutual agreement procedure) mogelijk maakt voor dergelijke situaties. Een inwoner van Nederland kan middels een verzoek tot een onderlinge overlegprocedure Nederland ertoe bewegen overleg te voeren met de belastingautoriteiten van de andere verdragsstaat als zijn inkomsten onterecht in Nederland én in de andere verdragsstaat worden belast. Door onderling overleg kan Nederland met de andere staat proberen tot een oplossing te komen.

De volgende situaties zijn voorbeelden die kunnen leiden tot een onderlinge overlegprocedure:

  • u heeft in het buitenland gewerkt en zowel Nederland als ‘het buitenland’ heffen belasting over hetzelfde loon.
  • u ontvangt pensioen in het buitenland en zowel Nederland als een verdragspartner menen heffingsbevoegd te zijn.
  • u wordt in Nederland en in het buitenland als inwoner aangemerkt. In beide landen moet dan het wereldinkomen worden aangegeven.
  • de vraag of er al dan niet een vaste inrichting is in Nederland of in het buitenland waar (belastbare) winst aan kan worden toegerekend. Zowel uw onderneming (moederorganisatie) als het filiaal (de vaste inrichting) worden belast met inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Heeft u vragen? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

FiscaalOnderlinge overlegprocedure in situaties van dubbele belastingheffing