Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Werknemersparticipatie over de grens: hoe waardeer ik mijn medewerkers en bind ik ze aan het bedrijf?

Een zeer succesvol e-commerce bureau in Nederland met een nog succesvollere dochteronderneming in Duitsland blijft al jaren achtereen hard groeien. Zij wil graag een aantal personeelsleden in Duitsland binden aan de onderneming, en dit ook uitbreiden naar verschillende stakeholders uit verschillende landen. De cliënt wil op korte termijn haar werknemers en later ook andere stakeholders voor de lange termijn aan haar binden en duurzaam mee laten profiteren van de waardeontwikkeling van het bedrijf. De juiste vorm van binding en participatie was niet eenvoudig omdat er een aantal belangrijke vragen boven kwamen drijven. Ga je als ondernemer aandelen en daarmee een deel zeggenschap weggeven, of kies je voor certificaten of economisch eigendom? Hoe leg je de afspraken met de werknemer vast en wat gebeurt er als de werknemer ontslag neemt? Voor welke actie moet je naar de notaris en wat kan je zelf doen?

Behoeftes onderneming

De onderneming had verschillende behoeftes omtrent de werknemersparticipatie:

  • de participant moest mede-ondernemerschap en eigenaarschap voelen en ervaren;
  • de huidige governance structuur mocht niet veranderen;
  • de werknemers worden beloond voor tot nog toe gedane arbeid en gemotiveerd om langer te blijven;
  • de regeling moet internationaal gebruikt kunnen worden. Het gaat in eerste instantie om een Duitse werknemer maar er komen meer participanten die uit verschillende landen kunnen komen.

Integrale aanpak

NeD Tax heeft net als de cliënt zelf voor een all-in aanpak gezorgd. Door intensieve gesprekken en maatwerk vanuit NeD Tax is er een participatieregeling opgezet waar de cliënt nog jaren gebruik van kan maken. Door de governance structuur intact te laten heeft NeD Tax aan de harde eisen van de cliënt voldaan. De zeggenschap blijft bij de huidige aandeelhouders en de participanten delen mee in de winst- en waardeontwikkeling. De werknemersparticipatieregeling is van A tot Z door NeD Tax begeleid.

Dit is mogelijk gemaakt door het uitreiken van certificaten van aandelen aan de participant. Certificaten van aandelen zijn een mooie uitweg voor het belonen van een participant en behouden van structuur. Door de fiscale regelingen na te gaan en in acht te houden in Duitsland is de regeling fiscaal optimaal opgezet.

Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie om medewerkers te waarderen om ze voor uw organisatie te behouden? Neem dan contact met ons op.

Andere klantcases die u wellicht interesseren

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van deze businesscase? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Business casesWerknemersparticipatie over de grens: hoe waardeer ik mijn medewerkers en bind ik ze aan het bedrijf?