Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Belastingverdrag Nederland-Duitsland: vaste inrichting

17 nov 2015 | Belastingverdrag

Vaste inrichting nieuw Belastingverdrag Nederland Duitsland

De definitie van een vaste inrichting is in het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland vernieuwd. Als een Nederlandse onderneming een vaste inrichting heeft in Duitsland, dan ontstaat belastingplicht in Duitsland voor de voordelen die met de Duitse vaste inrichting worden behaald. Het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland breidt het begrip vaste inrichting uit met een vaste inrichting voor werkzaamheden buitengaats die langer dan 30 dagen duren. Kortweg gezegd, buitengaatse werkzaamheden vinden plaats in de aangewezen wateren rondom Duitsland.

Werkzaamheden buitengaats in het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland

De regeling voor werkzaamheden buitengaats vormt een nieuwe vorm van een vaste inrichting, naast de al bestaande vormen van een vaste inrichting (de fysieke vaste inrichting, een bouwproject langer dan 12 maanden en de vaste vertegenwoordiger van een buitenlandse onderneming). Werkzaamheden buitengaats bestaan uit ondernemingsactiviteiten van een Nederlandse onderneming op de Duitse territoriale zee en elk gebied daarbuiten waar Duitsland haar rechtsmacht uitoefent. Denk hierbij aan een Nederlandse onderneming die op de Duitse zee (mee)werkt aan de winning van natuurlijke rijkdommen, zoals olie of gas. Als deze werkzaamheden 30 dagen of langer duren, dan heeft de Nederlandse onderneming een vaste inrichting in Duitsland. Een gevolg is dat de voordelen die toerekenbaar zijn aan deze Duitse vaste inrichting in Duitsland mogen worden belast.

Ook andere activiteiten, zoals het bouwen van een windmolenpark op de Noordzee, kunnen onder deze ’30-dagenregeling’ vallen. Uiteraard heeft de regeling voor buitengaatse werkzaamheden uitgebreide randvoorwaarden en beperkingen waar individuele situaties aan moeten worden getoetst.

Heeft u vragen? Vul dan ons contactformulier in en een van onze adviseurs neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

BelastingverdragBelastingverdrag Nederland-Duitsland: vaste inrichting