Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Overgangsrecht Belastingverdrag Nederland-Duitsland in 2016

17 nov 2015 | Belastingverdrag

Overgangsrecht Belastingverdrag Nederland Duitsland 2016

Voor diverse inkomstenbronnen zijn er grote verschillen tussen het oude Belastingverdrag Nederland-Duitsland en het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland. In principe is op 1 januari 2016 het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland van toepassing. Echter, in het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland is bepaald dat een individuele belastingplichtige het eerste jaar, dus in 2016, eenmalig mag kiezen voor toepassing van het oude Belastingverdrag Nederland-Duitsland, indien dat voor deze belastingplichtige voordeliger is.

Wanneer kiezen voor toepassing van het oude Belastingverdrag Nederland-Duitsland?

Als voorbeeld kan het volgende gelden. Een inwoner van Duitsland die meer dan €15.000 aan bedrijfspensioen en AOW uit Nederland ontvangt, dient hierover voortaan in Nederland inkomstenbelasting te betalen. Uit berekeningen blijkt dat de Nederlandse inkomstenbelasting hierover aanzienlijk hoger kan zijn dan de verschuldigde Duitse Einkommensteuer indien Duitsland het heffingsrecht zou hebben. In dit geval is de keuze dan snel gemaakt om nog één jaar (2016) het oude Belastingverdrag Nederland-Duitsland toe te passen.

Wanneer kiezen voor toepassing van het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland?

In een ander geval valt de keuze wellicht sneller op het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland. Bijvoorbeeld indien een Duitse GmbH aan haar aandeelhouder in Nederland een dividenduitkering doet. Indien de aandeelhouder een niet ondernemende Holding B.V. is, dan weigert de Duitse fiscus nogal eens vrijstelling of teruggaaf van Duitse dividendbelasting (‘Kapitalertragsteuer’) bij de dividenduitkering aan de Holding B.V. Uit het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland kan met enige goede wil worden afgeleid dat een volledige vrijstelling van Kapitalertragsteuer wordt gegeven in het geval de (enig) aandeelhouder van de Nederlandse Holding B.V. (de directeur-grootaandeelhouder / DGA) in Nederland woont. In deze situatie is het dus voordeliger om het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland al in 2016 toe te passen.

Het wel of niet gebruik maken van overgangsrecht in 2016 is dus vooral afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Heeft u vragen? Vul dan ons contactformulier in en een van onze adviseurs neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

BelastingverdragOvergangsrecht Belastingverdrag Nederland-Duitsland in 2016