Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Directeursbeloningen in het Belastingverdrag Nederland-Duitsland

14 okt 2015 | Belastingverdrag

Het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland, dat op 1 januari 2016 in werking is getreden, introduceert een bepaling voor directeursbeloningen. Over de beloning die u ontvangt voor het verrichten van besturende taken voor een Duitse vennootschap (bijvoorbeeld een GmbH of AG), dient u in Duitsland belasting te betalen. De directeursbeloning vormt een belangrijke wijziging ten opzichte van het oude Belastingverdrag Nederland-Duitsland, omdat een bestuurder altijd als werknemer werd behandeld en dientengevolge in het land werd belast waarin hij fysiek zijn werkzaamheden verrichtte.

Wanneer krijgt u te maken met het artikel over directeursbeloningen uit het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland?

U krijgt mogelijk in de volgende gevallen te maken met het nieuwe directeursartikel:

  • u bent formeel benoemd als bestuurder of commissaris (‘lid van raad van beheer’) een Duitse vennootschap (bijvoorbeeld: Gesellschaft mit beschränkter Haftung of Aktiengesellschaft);
  • Meestal: ‘Geschäftsführer’, ‘Mitglied des Aufsichtsrats‘ of ‘Mitglied des Verwaltungsrats’.
  • u bent directeur-grootaandeelhouder van een Duitse vennootschap;
  • u verricht via een Nederlandse moedervennootschap (holdingvennootschap, bijvoorbeeld een B.V.) werkzaamheden voor een Duitse dochtervennootschap (bijvoorbeeld een GmbH) in het kader van een (management)overeenkomst.

Valt u onder het nieuwe directeursartikel uit het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland?

In dat geval is het van belang om uw situatie te onderwerpen aan een beoordeling in het kader van het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland en het bijbehorende directeursartikel. U kunt als bestuurder werkzaam zijn in zowel de hoedanigheid van bestuurder, als in de hoedanigheid van werknemer. In dat geval kunt u tegelijkertijd onder het directeursartikel en het werknemersartikel vallen. Dit brengt verschillende fiscale gevolgen met zich mee.

Voorkom problemen met uw directeursbeloning onder het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland

Met een tijdige analyse en onderbouwing van uw situatie bent u toekomstige discussies met de Duitse en Nederlandse fiscus vóór. Ook wanneer u reeds een zogenoemde salary-split heeft als ‘werknemer’ is het goed om kritisch te kijken naar uw situatie onder het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland. U voorkomt hiermee dubbele belastingheffing of een moeilijke discussie over een directeursbeloning met de Nederlandse Belastingdienst of het Duitse Finanzamt. Wij staan graag tot uw beschikking en kunnen u de benodigde ondersteuning bieden om uw beloningen ‘Nederland-Duitsland proof’ te maken.

Wilt u meer weten over de beleidswijziging bij het Belastingverdrag Nederland-Duitsland wat betreft directeursbeloningen, leest u hier verder.

Heeft u vragen? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

BelastingverdragDirecteursbeloningen in het Belastingverdrag Nederland-Duitsland