Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Directeursbeloningen in het Belastingverdrag Nederland-Duitsland

14 okt 2015 | Belastingverdrag

Het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland, dat op 1 januari 2016 in werking is getreden, introduceert een bepaling voor directeursbeloningen. Over de beloning die u ontvangt voor het verrichten van besturende taken voor een Duitse vennootschap (bijvoorbeeld een GmbH of AG), dient u in Duitsland belasting te betalen. De directeursbeloning vormt een belangrijke wijziging ten opzichte van het oude Belastingverdrag Nederland-Duitsland, omdat een bestuurder altijd als werknemer werd behandeld en dientengevolge in het land werd belast waarin hij fysiek zijn werkzaamheden verrichtte.

Wanneer krijg u te maken met het artikel over directeursbeloningen uit het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland?

U krijgt mogelijk in de volgende gevallen te maken met het nieuwe directeursartikel:

  • u bent formeel benoemd als bestuurder of commissaris (‘lid van raad van beheer’) een Duitse vennootschap (bijvoorbeeld: Gesellschaft mit beschränkter Haftung of Aktiengesellschaft);
  • Meestal: ‘Geschäftsführer’, ‘Mitglied des Aufsichtsrats‘ of ‘Mitglied des Verwaltungsrats’.
  • u bent directeur-grootaandeelhouder van een Duitse vennootschap;
  • u verricht via een Nederlandse moedervennootschap (holdingvennootschap, bijvoorbeeld een B.V.) werkzaamheden voor een Duitse dochtervennootschap (bijvoorbeeld een GmbH) in het kader van een (management)overeenkomst.

Valt u onder het nieuwe directeursartikel uit het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland?

In dat geval is het van belang om uw situatie te onderwerpen aan een beoordeling in het kader van het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland en het bijbehorende directeursartikel. U kunt als bestuurder werkzaam zijn in zowel de hoedanigheid van bestuurder, als in de hoedanigheid van werknemer. In dat geval valt u tegelijkertijd onder het directeursartikel en het werknemersartikel en dient uw beloning van de Duitse vennootschap te worden gesplitst. Dit brengt natuurlijk verschillende fiscale gevolgen met zich mee.

Voorkom problemen met uw directeursbeloning onder het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland

Met een tijdige analyse en onderbouwing van uw situatie bent u toekomstige discussies met de Duitse en Nederlandse fiscus vóór. Ook wanneer u reeds een zogenoemde salary-split heeft als ‘werknemer’ is het goed om kritisch te kijken naar uw situatie onder het nieuwe Belastingverdrag Nederland-Duitsland. U voorkomt hiermee dubbele belastingheffing of een moeilijke discussie over een directeursbeloning met de Nederlandse Belastingdienst of het Duitse Finanzamt. Wij staan graag tot uw beschikking en kunnen u de benodigde ondersteuning bieden om uw beloningen ‘Nederland-Duitsland proof’ te maken.

Wilt u meer weten over de beleidswijziging bij het Belastingverdrag Nederland-Duitsland wat betreft directeursbeloningen, leest u hier verder.

Heeft u vragen? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

BelastingverdragDirecteursbeloningen in het Belastingverdrag Nederland-Duitsland