Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Maurice Horyon: meer dan een fiscaal adviseur

11 feb 2022 | Over NeD Tax, Werken bij

Naast David Huver is Maurice Horyon één van de twee grondleggers van NeD Tax. Dat was in 2004, nu zijn we al vele jaren verder. Maurice wilde heel graag een adviseur zijn voor anderen, met een bredere blik dan alleen de fiscaliteit.

Het begon allemaal in Nijmegen

Op twaalfjarige leeftijd werd Maurice door een advocaat overtuigd dat hij later rechten moest gaan studeren. Tijdens zijn hele middelbare schoolperiode hield hij dat in zijn achterhoofd, om zich na het gymnasium in België direct in te schrijven voor de studie Rechten in Nijmegen. Tijdens de studie ging het over de advocatuur, het notariaat of rechter worden. Maurice wilde juist dicht bij de klant adviseren.

Bijna klaar in Nijmegen begon hij daarom de opleiding fiscaal recht in Tilburg en ging hij na het afronden van beide studies aan de slag als internationaal belastingadviseur bij Ernst & Young. Dat beviel goed, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De liefde voor Duitsland en het ondernemerschap trokken hard aan hem.

Alles in één keer

Met de oprichting van NeD Tax wilde Maurice dat alles combineren: adviseur worden voor Duits-Nederlandse bedrijven en daarbij verder gaan dan alleen fiscaal advies. Het beginnen van een bedrijf is hard werken en laat weinig tijd over voor een privéleven. Maar voor Maurice was er altijd één groeistrategie die werkte: mensen om je heen verzamelen die je helpen met groeien. Want in je eentje kom je er niet.

In de eerste jaren bouwde Maurice Horyon samen met David Huver een netwerk op in Duitsland, door de auto te pakken en er gewoon heen te rijden. Berlijn, Hamburg, Zuid-Duitsland, samen kwamen ze overal om deuren te openen en bruggen naar het buurland te bouwen. Nu, 18 jaar later, merkt Maurice dat de deuren vanzelf open gaan. Tegenwoordig is het een kwestie van meegroeien met klanten die ze toen hebben leren kennen. Veel klanten zijn partners geworden!

Je verantwoordelijkheid als oprichter volgens Maurice Horyon

Maurice heeft voor zichzelf een duidelijke focus. Je werknemers komen eerst, daarna je klanten. Al het andere komt later. Je moet je als medewerker fijn voelen binnen een bedrijf en onderdeel van het team zijn. Want in teamverband kan je klanten pas écht goed helpen. Niemand kan het alleen, anders is het maar voor even.

Hij wil dat zijn medewerkers adviseurs worden die op bestuursniveau bij klanten kunnen meewerken. Samen met de CEO en CFO strategisch denken over de toekomst van het bedrijf, scenario’s ontwikkelen. Daar moet je collega’s de ruimte en het vertrouwen voor geven. De kern daarvan zit hem in multidisciplinair werken, zelfs in co-creatie met de klant. Door vakgebieden, mensen en ervaringen te bundelen, bereik je veel meer. Dat was in de eerste jaren van NeD Tax zo, en nu nog steeds een basisvoorwaarde.

Maurice is sinds de oprichting van NeD Tax veranderd van een pure adviseur naar partner waar veel mensen op leunen. Dit kan, zegt hij, door vooral veel dingen niet zelf te doen.

Als adviseur ben je wellicht vervangbaar, als partner niet. Zijn rol is wezenlijk anders nu, je bent verknocht aan je klanten. Je bent er in goede en slechte tijden en bij belangrijke life-events maak je het zakelijk bestaan van veel directeur-aandeelhouders iets makkelijker. Dat is absoluut zijn ‘drijfveer’ om met hart en ziel voor de mensen te werken.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Over NeD TaxMaurice Horyon: meer dan een fiscaal adviseur