Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Ondernemer en coach Luc Zwaanenburg zorgt voor mentale fitheid bij ondernemers

5 apr 2024 | Artikelen

Luc Zwaanenburg is een ervaren coach die organisaties, ondernemers en medewerkers samenbrengt in het kader van duurzame inzetbaarheid. Vitaliteit en duurzaamheid zijn containerbegrippen geworden. “Ik help ondernemers en medewerkers bij hun mentale fitheid, haal ze uit vaste patronen met verschillende methodieken en samen kijken we naar wat past. Dat doe ik nu ook voor NeD Tax.”

Ontmoeting met NeD Tax

Zijn samenwerking met NeD Tax ontstond door een ontmoeting met Maurice Horyon via ‘De Theatermakers’, een groep waarmee Luc (vanuit zijn voormalig bedrijf Vervorex) eerder had samengewerkt. Twee jaar geleden kwamen ze weer in contact toen Maurice Luc benaderde voor advies over de duurzame inzetbaarheid van zijn medewerkers.

“Samen hebben we een plan opgezet om te starten en om de eerste drie maanden te benutten voor inventarisatie en de behoeften te peilen en te evalueren om te komen tot een maatwerkplan. Dat hebben we geëvalueerd en daarna werkten we een structureel plan uit voor individuele coaching van medewerkers en gezamenlijke sessies.”

“De basis bij alles wat ik doe is vertrouwen in elkaar: tussen de organisatie en mij, maar ook tussen de medewerker en mij. Ik organiseer persoonlijke sessies met medewerkers, maar ook gezamenlijke sessies met thema’s zoals ‘Feedback geven’ of ‘Verbindend communiceren’, omdat bij veel mensen dezelfde onderwerpen spelen. Hoe versta je elkaar, hoe werk je samen, hoe werk je met klanten? Waar wil jij naar toe als individu, hoe wil je groeien als ondernemer? Dit zijn zomaar een paar vragen die aan bod kunnen komen. Een strategie van de organisatie moet ook passen bij de ondernemer zelf, hij is en leeft het bedrijf natuurlijk.”

Vitaliteit: in verbinding met je hart en je hoofd

Luc ziet dat veel bedrijven al mooie programma’s hebben opgezet voor hun medewerkers op het gebied van sport, voeding en ergonomie om medewerkers fit te houden en te binden aan een bedrijf. “Het mentale stuk vergeten we daarbij vaak. Als er ook aandacht en ruimte is voor de mentale behoefte van de medewerkers kun je stress, burn-out en bore-out sneller signaleren en is er meer balans.”

“Hoofd en hart werken samen met je lichaam. Ik ga met het hoofd en het hart aan de slag, luisteren is daarbij een voorwaarde. Daarna kun je dit zelf omzetten met praktische tools en naar eigen houding en gedrag. Er zijn veel verschillende methodieken die ik kan inzetten. Ik leef me in in de organisatie, de cultuur en de mensen. Het is altijd maatwerk, iedereen heeft zijn eigen DNA. Daardoor ben ik zelf ook steeds in ontwikkeling, de wereld verandert, net als de inzichten over werk en vitaliteit.”

Tool voor persoonlijke effectiviteit en ondernemersvaardigheden

Vanuit zijn persoonlijke situatie maakte hij van dichtbij mee wat het met je doet als mens als je mentaal uitvalt. Dat zorgt voor zijn drive om mensen en organisaties te helpen om een duurzame relatie aan te gaan. Luc ziet soms mensen die helemaal vastlopen in het werk en in zichzelf. Hij coacht medewerkers, maar ook de directeur of ondernemer zelf. En als ondernemer is het soms eenzaam aan de top, dan is de ondersteuning van een coach heel belangrijk. Bij ondernemers spelen vragen als: Waar sta je voor als ondernemer, hoe zie jij de groei van je bedrijf, waar wil je naartoe? Hoe ga ik om met mijn medewerkers?

Ook begeleidt Luc medewerkers naar zelfstandig ondernemerschap. Want niet iedereen past in loondienst. Daar heeft hij een mooie tool voor ontwikkeld: ‘AZO, Afstand tot Zelfstandig Ondernemerschap’. Deze meet en stuurt op persoonlijke effectiviteit en ondernemersvaardigheden.

Bijdragen aan mentaal fitte teams in de zorg

Luc begeleidt ook meerdere zorginstellingen met hun verschillende teams. Het coachen van teams in de zorg zorgt voor veel dankbaarheid: “De zorg in Nederland staat natuurlijk onder druk, dat weten we allemaal. Hoe zorg je dan dat de medewerkers tevreden blijven? Wist je dat in de zorg, maar ook in vele andere sectoren, meer dan 50% van de bevlogenheid van het team afhangt van het (voorbeeld)gedrag van de leidinggevende?”

“Dan moet je dus ook in gesprek gaan met de leidinggevende. Zo’n gesprek voer je opbouwend, je gaat samen het gesprek aan zonder direct een vinger te wijzen en daarna ga je het gesprek aan met de medewerker. Als iemand op de juiste plek zit, lekker in zijn vel zit en kan ontwikkelen is de duurzame inzetbaarheid ingezet. Vanaf daar kan de organisatie zelf verder aan de slag met de tools die ik aanreik.”

Menselijke nieuwsgierigheid als coachende leidinggevende

Luc is als coach erg begaan met de mensen die hij ondersteunt. Hij noemt zichzelf een coachende leidinggevende. Vanuit die rol is hij coach geworden, na zijn ondernemerschap. Zijn moeder zei vroeger al dat hij eerder ‘waarom’ kon zeggen dan ‘mama’. Toen zat de menselijke nieuwsgierigheid en het helpen en coachen van mensen al in zijn DNA.

Naast het coachen van mensen is zijn grote passie zingen. Hij is zanger en spreekstalmeester van Theaterzanggroep ‘schudden voor gebruik’. De naam zegt al genoeg. Luc geniet van het samen optreden met mensen met dezelfde passie.

Luisteren naar de ander is een kwaliteit. “Ik ben oprecht en ga authentiek met mensen om. Daarom boeken we samen ook zulke mooie resultaten. Als je weet wat iemand drijft, kan iemand zijn kracht en energie aanspreken, dan kun je iemand veel beter ondersteunen.”

Podcast: Business coaching – groeien met je personeel

Onlangs maakten we samen met Luc een podcast. Personeel is het belangrijkste kapitaal van je onderneming. Maar hoe zorg je ervoor dat je personeel meegroeit met de organisatie? Een must ‘hear’ voor ondernemers oren! Klik hier voor de podcast.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

ArtikelenOndernemer en coach Luc Zwaanenburg zorgt voor mentale fitheid bij ondernemers