In de bouw-, ICT- en installatiesector zal in Nederland een groot tekort aan geschoolde professionals ontstaan. Bedrijven kunnen niet anders dan specialisten over de grens werven. De vraag naar buitenlandse opdrachtnemers, waaronder ZZP-ers, zal onvermijdelijk toenemen.
Door de toestroom van (schijn)zelfstandigen uit lidstaten als Polen, Portugal en Spanje wordt er in Nederland terecht nauw gelet op oneerlijke concurrentie. Als gevolg van de hervormingen die de overheid heeft aangekondigd met betrekking tot het opsporen van deze schijnconstructies zal u er als hoofdaannemer nog beter op moeten letten wie er in uw projectketens aan het werk zijn. Want één ding is duidelijk: in de zin van de Wet Ketenaansprakelijkheid bent u als opdrachtgever de eindverantwoordelijke als het gaat om verschuldigde loonbelasting en sociale premies.
Normaliter moet het uitbesteden van een opdracht aan een buitenlandse opdrachtnemer geen problemen opleveren. Niettemin ontstaan er vaak problemen met de Nederlandse belastingdienst, wanneer zij niet alle feiten over de buitenlandse opdrachtnemer, vaak uit Duitsland, helder heeft. De Duitse ZZP’er wordt door de belastingdienst namelijk al snel als werknemer aangemerkt, bijvoorbeeld omdat er geen informatie bekend is over andere Duitse opdrachtgevers. Ook kan het voorkomen, dat een Duitse onderaannemer zelf weer van Duitse ZZP-ers gebruik maakt. Bovendien verschillen de Duitse wetten ook met die van Nederland, waardoor zelfstandigheid niet zomaar mag worden aangenomen. Nationale Nederlandse regelingen als de VAR bieden hierbij geen oplossing, omdat niet alle feiten duidelijk zijn en de aanvraagprocedure niet waterdicht is. Dit kan tot naheffingsaanslagen en een hoop onzekerheden leiden, wat veel overbodig werk en kosten met zich mee brengt.
De fiscale status van uw onderaannemers moet onder de loep worden genomen. Door middel van een omvangrijke audit moet de Duitse opdrachtnemer grondig worden doorgelicht. Een oordeel over de fiscale status van zijn werkzaamheden in Nederland moet worden gevormd. Na een succesvolle audit ontvangt uw onderaannemer een certificaat. Vraag dit certificaat op voor uw dossiers! Er wordt o.a. gekeken naar de identiteit en de omvang van de werkzaamheden in Nederland, het aantal opdrachtgevers in het buitenland, maar ook niet fiscale zaken als de vraag of de onderaannemer haar eigen marketing doet, eigen materiaal beheert en een eigen kas voert. Verder is het mogelijke ontstaan van een vaste inrichting in Nederland is een zeer belangrijk toetsingspunt: het ontstaan van een fiscale vaste inrichting kan grote fiscale gevolgen hebben voor u en uw gehele projectketen.
Door de helderheid die een dergelijke audit binnen uw keten zal verschaffen, wordt de fiscale status van al uw onderaannemers duidelijk en beperkt u uw aansprakelijkheid ten opzichte van de fiscus. Verder helpt het u bij het beheren van corporate governance binnen uw eigen bedrijf. Ketens worden transparanter, efficiënter en u dekt zich in tegen fiscale en sociaalverzekeringstechnische risico’s die het aannemen van buitenlandse zelfstandigen met zich kan brengen.
Onze adviseurs zijn meertalig, waardoor wij de communicatie tussen alle partijen zo probleemloos mogelijk kunnen laten verlopen.
Heeft u vragen? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
Datum:19.12.2013