Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Hark Orchids is mede-eigenaar Sion

Hark Orchids is mede-eigenaar Sion

Dit jaar verwierf Hark Orchids, de Nederlandse tak van orchideeën-lab Hark Orchideen uit het Duitse Lippstadt, een 50%-belang in de Nederlandse orchideeënveredelaar Sion. NeD Tax begeleidde Hark Orchids bij het proces om deze grensoverschrijdende krachtenbundeling in goede banen te leiden. De bedrijven handelen al twintig jaar met elkaar en met deze mooie samenwerking zijn Hark Orchids en Sion nog beter in staat om op de klantbehoeften in te spelen en hun groeiambities te realiseren.

Hark Orchids

Het van oorsprong Duitse familiebedrijf werd opgericht in 1904. Vanaf de vijftiger jaren specialiseerde de onderneming zich volledig op de ontwikkeling van nieuwe orchideeënsoorten. Dit met groot succes. In de jaren 90 maakte de orchideeënmarkt een sterke groei mee. Daardoor kon Hark Orchideen GmbH & Co. KG uitgroeien tot een onderneming met momenteel ongeveer 600 werknemers en laboratoria van meer dan 17.500 m2. Het bedrijf wordt inmiddels geleid door de derde en vierde generatie Harks.

De Nederlandse tak van de onderneming, Hark Orchids, wordt geleid door Anja Hark-Borrmann en haar man Oliver Borrmann. Samen zetten zij in op innovatie en internationalisering. Hiervoor worden nieuwe allianties gesloten en moderne bedrijfsmodellen ontwikkeld. De samenwerking met veredelaar Sion past perfect in deze strategie.

Innovatie en veranderende markt

De keuze om op deze manier met Sion samen te werken is het gevolg van de veranderende orchideeënmarkt. Klanten eisen van ontwikkelaars en veredelaars dat zij voortdurend vernieuwen en snel kunnen inspelen op de hedendaagse trends. Hark Orchids staat vooral bekend om hoogwaardige laboratoriumwerkzaamheden en de ontwikkeling van nieuwe orchideeënsoorten. De kracht van Sion ligt in het veredelen, opkweken en vermarkten van jonge orchideeënplanten. Daarbij maakt Sion gebruik van moderne marketinginstrumenten en haar wereldwijde netwerk. De bedrijven vullen elkaar dus goed aan, maar zullen zich blijven focussen op hun eigen kernactiviteiten.

Cultuurverschillen Duitsland en Nederland

Een Duits bedrijf dat haar entree doet op de Nederlandse markt loopt aan tegen cultuurverschillen, taalproblemen en afwijkende wet- en regelgeving. Het is allemaal net even anders dan in de ‘Heimat’. Bij fusies, overnames en joint ventures zijn er altijd verschillende belangen die in het onderhandelingsproces moeten worden meegenomen. Denk hierbij aan de belangen van de betreffende aandeelhouders, maar ook andere stakeholders zoals key-employees, banken en de Nederlandse en Duitse fiscus. De hiervoor genoemde taal- en cultuurverschillen maken dit proces aanzienlijk meer complex, aangezien communicatie bij internationale samenwerking een belangrijk onderdeel van het proces is.

Dienstverlening NeD Tax

Als ervaren partner op het gebied van internationaal zakendoen weet NeD Tax hoe met deze verschillen moet worden omgegaan. NeD Tax is gespecialiseerd in het inrichten van de optimale groepsstructuur waarin een dergelijke samenwerking wordt gegoten. Denk daarbij aan de rechtsvorm- en financieringskeuze, maar ook aan fiscale planning en eventuele verrekenprijsproblematiek (transfer pricing). Daarnaast ondersteunen onze juristen bij het opstellen en interpreteren van internationale contracten (o.a. verkoop, lenings- of joint venture overeenkomsten).

Procesbewaking en projectmanagement blijven echter het meest belangrijk bij grote investeringen. Een van de kerncompetenties van NeD Tax is het co:ordineren tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij dit proces. NeD Tax is gewend om grensoverschrijdend samen te werken (o.a. met Nederlandse en Duitse notarissen, Duitse Steuerberater en de Nederlandse en Duitse belastingdienst) en biedt in Nijmegen en Eindhoven de faciliteiten om klanten en dienstverleners samen te laten komen voor een constructief overleg.

Bent u geïnteresseerd in een samenwerking met of overname van een Duits bedrijf? En zoekt u een ervaren partner die dit proces op alle vlakken kan begeleiden? Neemt u dan contact op met een van onze adviseurs.

Andere klantcases die u wellicht interesseren

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van deze businesscase? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Business casesHark Orchids is mede-eigenaar Sion