Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Aanvraag Grenzgängerkarte voor Duitsland

20 jun 2013 | Grensoverschrijdend werken

Grenzgängerkarte werken in Duitsland notificeren werkvergunning notificatie

Wanneer is een werkvergunning in Duitsland in de vorm van een Grenzgängerkarte vereist?

In bepaalde gevallen is voor u een Grenzgängerkarte vereist als u in Duitsland wilt verblijven en daar ook wilt werken. Dit is het geval als u niet uit de EU afkomstig bent, eerst in Duitsland woonachtig bent geweest en vervolgens naar Nederland bent verhuisd. In dat geval heeft u geen woonplaats meer in Duitsland en dus geen permanente verblijfstitel meer in Duitsland. Onder deze voorwaarden heeft u echter het recht om in Duitsland te notificeren voor een vorm van een werkvergunning voor Duitsland. Deze speciale notificatie wordt Grenzgängerkarte genoemd.

Notificatie om in Duitsland te werken (Grenzgängerkarte)

Een Grenzgängerkarte is dus vergelijkbaar met een notificatie, die echter alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk is. U kunt door de procedure te ondergaan om in Duitsland te notificeren een met een werkvergunning voor Duitsland (Arbeitserlaubnis) vergelijkbaar document verkrijgen. De plaats van de werkzaamheden staat in de Grenzgängerkarte genoteerd. De omvang van de procedure van deze speciale notificatie in Duitsland is vergelijkbaar met de omvang van de procedure bij het notificeren in Nederland.

Verworven rechten door uw Grenzgängerkarte

De Grenzgängerkarte geeft u het recht om in Duitsland te verblijven én te werken, zonder in Duitsland een permanente verblijfstitel (Aufenthaltsgenehmigung) te hebben. Binnen het kader van uw dienstbetrekking kunt u dan in Duitsland werkzaamheden verrichten. Dit geldt voor de in de Grenzgängerkarte genoteerde plaats. De Grenzgängerkarte is alleen geldig in combinatie met uw paspoort.

Wijziging plaats werkzaamheden

Mocht u een andere dienstbetrekking aangaan of op een andere locatie in Duitsland gaan werken, is een aanpassing van uw Grenzgängerkarte of de aanvraag van een nieuwe Grenzgängerkarte vereist. Dit vragen wij graag voor u aan, zodat u verder in Duitsland kunt werken.

Geldigheidsduur

De werkvergunning voor Duitsland in de vorm van een Grenzgängerkarte is maximaal 2 jaar geldig. Een verlenging van de Grenzgängerkarte is mogelijk als u nog steeds aan de voorwaarden voldoet.

Wij kunnen graag de communicatie met de Duitse instantie verzorgen en de aanvraag van de Grenzgängerkarte voor u indienen. Ook een verlenging van de Grenzgängerkarte regelen wij graag voor u. Vult u ons contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Datum: 20.06.2013

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Grensoverschrijdend werkenAanvraag Grenzgängerkarte voor Duitsland