Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Fiscale eindejaartips – overzicht

7 dec 2023 | Artikelen

Met het jaareinde in zicht, is dit een mooi moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Sommige zaken kunnen niet wachten tot 2024, terwijl andere zaken juist om uitstel tot in het nieuwe jaar vragen. In ieder geval zijn er diverse veranderingen. Welke dat zijn, leest u in deze eindejaarstips.Heeft u hulp nodig of vragen naar aanleiding van deze eindejaarstips? Neem gerust contact met ons op via dit e-mailadres.

 

Tip 1 – Op korte termijn uw onderneming overdragen? Bepaal het juiste moment!
Voornemens om uw onderneming over te dragen? Door wijzigingen in de BOR en DSR kan het verstandig zijn om dit vóór 1 januari 2025 plaats te laten vinden.
 

Lees hier meer over wijzigingen BOR & DSR

 

Tip 2 – Neem uw strategie voor bestaande schulden onder de loep
De “Wet Excessief Lenen bij Eigen Vennootschap’ heeft als doel, te voorkomen dat aanmerkelijkbelanghouders lenen van hun eigen vennootschap, waarvan duidelijk is dat deze middelen nooit worden terugbetaald. Per 2024 wordt het drempel bedrag verlaagd. Dit betekent dat meer belastingplichtigen onder de regeling van de Wet excessief lenen zullen vallen.
 

Lees hier meer over de Wet excessief lenen

 

Tip 3 – Voorkom onverwachtse financiële verplichtingen in 2024, vraag een voorlopige aanslag aan
Als ondernemer of particulier in Nederland is het van essentieel belang om op de hoogte te zijn van belastingrente. Vooral als u te maken heeft met inkomsten- en vennootschapsbelasting. Deze financiële verplichtingen kunnen u veel geld kosten als u niet tijdig actie onderneemt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van belastingrente, de tarieven en de recente wijzigingen die vanaf 1 januari 2024 van kracht zijn.
 

Lees hier meer over belastingsrente

 

Update: Wetsvoorstel Wet Minimumbelasting 2024
Met het wetsvoorstel Wet Minimumbelasting 2024 gaan multinationals en binnenlandse bedrijven met een omzet van € 750 miljoen of meer, effectief ten minste 15% belasting betalen
 

Lees hier meer over Wet Minimumbelasting

 

Tip 4 – Dividend uitkeren of uw aandelenpakket verkopen? Kies het juiste moment! 
De wet- en regelgeving rond Box 2 zijn veranderlijk zo ook voor 2024. Bent u van plan om op korte termijn dividend uit te keren? Of wellicht uw aandelenpakket te verkopen? Dan doet u er goed aan om het juiste moment te kiezen. Lees in dit artikel de wijzigingen en wat u moet doen om fiscale voordelen te behouden.
 

Lees hier meer over wijzigingen in Box 2 in 2024

 

Tip 5 – Participeert u in een commanditaire vennootschap of GMBH & Co. KG? Laat beoordelen of nieuwe wetgeving gevolgen voor u heeft.
Met het Wetsvoorstel fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen komt per 1 januari 2025 het open karakter van een cv te vervallen. Houdt u op dit moment een participatie in een commanditaire vennootschap, GmbH & Co. KG, KG of een vergelijkbare cv-achtige rechtsvorm? Dan kan deze nieuwe wetgeving mogelijk gevolgen hebben.
 

Lees hier meer over de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

 

Tip 6 – Laat u tijdig informeren en adviseren om uw specifieke pensioensituatie te beoordelen
Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen van kracht. Dit is een zeer omvangrijke wetswijziging en zal grote gevolgen hebben voor de pensioenregelingen zoals deze nu tussen werkgevers en werknemers zijn afgesproken.
 

Lees hier meer over Wet Toekomst Pensioenen

 

Tip 7 – Wilt u iets doen met overdrachtsbelasting in onroerend goed? Regel dit vóór 2024. In 2025 verandert de regelgeving.
Heeft u voornemens om (nieuw) onroerend goed aan te kopen of te verkopen of een vastgoedproject te ontwikkelen? Mogelijk kunnen de maatregelen uit het Belastingplan 2024 van invloed zijn op uw plannen.

 

Update Box 3: Onzekerheid blijft
In de afgelopen jaren is er in Nederland veel onzekerheid omtrent Box 3 inkomstenbelasting. Deze onzekerheid nemen we helaas ook mee naar het nieuwe jaar 2024. In dit artikel een korte terugblik op de gebeurtenissen rondom dit thema.
 

Lees hier meer over Box 3

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

ArtikelenFiscale eindejaartips – overzicht