Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Eenmanszaak Duitsland en wonen in Nederland

6 sep 2017 | Grensoverschrijdend ondernemen

Woont u in Nederland en heeft u een Duitse eenmanszaak (Einzelunternehmen)? De kans is groot dat u zich niet volledig bewust bent van de fiscale gevolgen en mogelijkheden. Een grensoverschrijdende eenmanszaak leidt altijd tot interessante vraagstukken, zoals het bepalen van waar belasting moet worden betaald. Dit is bij ondernemers niet altijd duidelijk als zij over de grens actief zijn. Wellicht biedt een Duitse GmbH mogelijkheden tot optimalisering.

Eenmanszaak Duitsland: het Belastingverdrag Nederland-Duitsland

Het Belastingverdrag Nederland-Duitsland bepaalt dat ondernemingswinst wordt belast in het land waarin de onderneming is gevestigd. Een uitzondering daarop is de aanwezigheid van een vaste inrichting in Duitsland.

Als u een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en in Nederland woont, dan heeft u een Nederlandse eenmanszaak. Transacties die vanuit Nederland worden gesloten met Duitse afnemers of klanten leiden in principe in Duitsland meestal niet tot belastingplicht over de winst. Daarentegen leidt een duurzame aanwezigheid in Duitsland via een kantoor, filiaal of praktijk al snel tot een Duitse vaste inrichting. Duitsland mag dan belasting heffen over de resultaten die u behaalt met deze ‘Duitse eenmanszaak’.

Eenmanszaak Duitsland: gevolgen in Nederland en Duitsland

Als u eenmaal belastingplichtig wordt over uw Duitse ondernemingswinst, dan krijgt u te maken met verschillende Duitse belastingen. U betaalt over het resultaat van uw Einzelunternehmen Einkommensteuer (Duitse inkomstenbelasting), Gewerbesteuer (gemeentelijke bedrijfsbelasting) en Solidaritätszuschlag (Duitse solidariteitsheffing). Ook heeft u mogelijk verplichtingen voor de Umsatzsteuer / Mehrwertsteuer (Duitse omzetbelasting / btw).

In Nederland wordt de Duitse ondernemingswinst vrijgesteld, maar Nederland maakt een ‘progressievoorbehoud’. Als u nog box 1-inkomen heeft, betaalt u daardoor wellicht meer belasting over uw Nederlandse inkomen, dan dat u zou hebben betaald als u geen inkomen had in Duitsland.

Eenmanszaak Duitsland: veelvoorkomende problemen

In de praktijk zien wij vaak dezelfde problemen voorkomen. Wij noemen een paar voorbeelden:

  • eenmanszaak Duitsland: u betaalt over de resultaten in Duitsland belasting. In Nederland heeft u geen inkomsten, maar wel aftrekposten die u niet kunt effectueren.
  • eenmanszaak Duitsland: u behaalt forse winsten, waardoor u in Duitsland een hoog belastingtarief betaalt (42-45%). De eenmanszaak is mogelijk niet meer de juiste ondernemingsvorm voor u.
  • eenmanszaak Nederland en eenmanszaak Duitsland: u heeft in beide landen activiteiten Duitsland een vaste inrichting. Desondanks geeft u alle winst uit onderneming in Nederland aan. U loopt een aanzienlijk risico op navordering in Duitsland.

Eenmanszaak Duitsland: een Duitse GmbH als alternatief

Wellicht heeft u in Duitsland reeds een succesvolle onderneming opgebouwd, waardoor u in Duitsland tegen hoge belastingheffing aanloopt. Of u heeft in beide landen een eenmanszaak, maar wilt lastige fiscale discussies in beide landen voorkomen. Een interessante optie zou zijn om de onderneming in te brengen in een Duitse GmbH. Wij noemen een aantal voordelen:

  • U kunt in Duitsland fiscaal geruisloos (zonder belastingheffing) de Duitse onderneming omzetten in een GmbH. De Duitse fiscale wetgeving kent hier een fiscale faciliteit voor.
  • U krijgt een officieel Duits gezicht. De GmbH schept vertrouwen naar marktpartijen.
  • U betaalt minder belasting. Op het niveau van de GmbH bedraagt de belastingheffing ca. 30% (K:orperschaftsteuer, Gewerbesteuer en Solidaritätszuschlag). Er blijft meer geld over om in de onderneming te investeren, zodat u minder snel bij een externe financier hoeft aan te kloppen.
  • U krijgt meer flexibiliteit ten aanzien van uw inkomensplanning als u in beide landen werkzaamheden verricht voor uw onderneming.

Soms kan het ook interessant zijn om een holdingstructuur op te zetten, bijvoorbeeld als u in beide landen actief bent of voorziet dat u op de lange termijn uw onderneming gaat verkopen. Ons advies: als u enige tijd succesvol actief bent met een Duitse eenmanszaak, laat dan tijdig uw situatie beoordelen.

Heeft u vragen? Wij kunnen u behulpzaam zijn, indien u uw ondernemingsactiviteiten wilt uitbreiden naar Duitsland of als u als intermediair uw klanten hierbij ondersteunt. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Grensoverschrijdend ondernemenEenmanszaak Duitsland en wonen in Nederland