Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Duitse C.V. – GmbH & Co. KG

13 jun 2017 | Fiscaal

De keuze voor de juiste rechtsvorm voor uw activiteiten in Duitsland blijft een proces met meerdere afwegingen en onzekerheden. En met zo veel mogelijkheden is die keuze niet gemakkelijk, zelfs niet als u al heeft beslist dat u een Duitse rechtsvorm nodig heeft. Een GmbH & Co. KG is soms een aantrekkelijke optie om de fiscale voordelen van de Duitse inkomstenbelasting te combineren met beperkte aansprakelijkheid.

Duitse C.V. – GmbH & Co. KG: aansprakelijkheid beperken via een GmbH

Om privéaansprakelijkheid te beperken kiest u in Duitsland voor een GmbH – Gesellschaft mit beschränkter Haftung – (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.). Als privépersoon heeft u meer fiscale voordelen wanneer u de onderneming fiscaal privé drijft, zoals bijvoorbeeld bij een Einzelunternehmen (eenmanszaak) of Personengesellschaft (vof). Maar er zijn ook combinaties mogelijk, zoals bij de GmbH & Co. KG, waarbij de GmbH als beherend vennoot optreedt en de onderneming naar buiten toe vertegenwoordigt.

Duitse C.V. – GmbH & Co. KG: een bijzondere rechtsvorm

In Duitsland is de GmbH & Co. KG al jaren een veelgebruikte rechtsvorm: een samenvoeging van de rechtspersoon GmbH en de Kommanditgesellschaft (vergelijkbaar met de C.V.), waarbij de GmbH in principe alle aansprakelijkheid draagt. De GmbH treedt dan op als beherend vennoot en u zelf als Kommanditist, de commanditaire vennoot (stille vennoot). Zo wordt het privévermogen van de vennoten beschermd, maar geniet men toch van de fiscale voordelen die alleen op privépersonen van toepassing zijn.

Door Europese regelgeving is het in deze constructie ook mogelijk om in plaats van een GmbH een buitenlandse rechtspersoon als beherende vennoot te benoemen. Voorbeelden hiervan zijn de B.V. & Co. KG en de Ltd & Co. KG (Engelse Limited).

Duitse C.V. – GmbH & Co. KG: de voordelen

Het hangt van uw doelstelling af, welke vorm het meest wenselijk is voor uw onderneming mede gezien uw privébelangen. Maar waarom zou u kiezen voor een minder bekende buitenlandse ondernemingsvorm als u toch al van plan bent zaken te doen in Duitsland?

Een variant op de GmbH & Co. KG in de vorm van bijvoorbeeld een B.V. & Co. KG kan een aantrekkelijk alternatief zijn. Aan een B.V. & Co. KG kunnen enkele grote voordelen zitten:

  • U kunt uw bestaande B.V. gebruiken als risicodragende vennootschap.
  • U beperkt de aansprakelijkheid van u en uw medevennoten.
  • U geniet fiscale voordelen en tarieven in de Einkommensteuer (Duitse inkomstenbelasting) die anders niet van toepassing zijn.
  • U hoeft zich onder bepaalde voorwaarden niet aan Duitse medezeggenschapsregelingen voor werknemers te binden.

Over dit en alle andere fiscaal-juridische bijkomstigheden adviseren wij u graag. Realiseert u zich dat in internationale structuren zoals hierboven beschreven zowel de Nederlandse als de Duitse fiscus meekijkt.

Heeft u vragen? Wij kunnen u behulpzaam zijn, indien u uw ondernemingsactiviteiten wilt uitbreiden naar Duitsland of als u als intermediair uw klanten hierbij ondersteunt. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

FiscaalDuitse C.V. – GmbH & Co. KG