Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

DGA, de BV heeft geld van u nodig

13 jul 2008 | Fiscaal

Indien u vanuit privémiddelen een lening verstrekt aan een vennootschap (hierna BV) dient dit onder zakelijke condities te gebeuren. Welke zakelijke optie het beste is zal afhangen van de huidige en toekomstige financiële situatie van uw BV.

De fiscale behandeling van een lening verstrekt door een aandeelhouder (DGA) aan zijn BV is anders dan de fiscale behandeling van een kapitaalstorting van de aandeelhouder in zijn BV.

Scenario bij een lening aan uw BV

In geval van een lening dient rente berekend te worden. Deze rente is bij de BV aftrekbaar, maar wordt bij de aandeelhouder/uitlener belast tegen het progressieve inkomstenbelastingtarief. Tegenover dit nadeel staat echter dat als de BV de schuld aan de aandeelhouder niet meer kan aflossen, bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement of schuldsanering, het verlies voor de aandeelhouder/uitlener eveneens aftrekbaar is tegen het progressieve inkomstenbelastingtarief.

Scenario bij kapitaalstorting in uw BV

Indien (informeel) kapitaal in de vennootschap wordt gestort is de fiscale behandeling anders. Het dividend (dat u krijgt door het inbrengen van kapitaal) wordt belast tegen het vaste aanmerkelijk belang tarief van 25%. Anders dan bij rente het geval is, kan de BV dit dividend niet ten laste van het belastbaar resultaat brengen. Een mogelijk verlies van dit kapitaal door faillissement of verkoop is eveneens aftrekbaar echter ook nu tegen het vaste tarief van 25%.

Naast bovengenoemde verschillen tussen de behandeling van een lening en een kapitaalstorting zijn er ook nog civielrechtelijke verschillen. Verstrekt kapitaal dient als garantie voor elke schuldeiser van de vennootschap. Kapitaalverstrekkers worden derhalve pas terugbetaald als alle schulden van de vennootschap zijn voldaan. Een schuldeiser wordt derhalve voldaan voor de kapitaalverstrekker en eventueel voor andere schuldeisers afhankelijk van de zekerheden.

Indien een lening niet onder zakelijke condities is verstrekt kan de fiscus stellen dat geen sprake is van een lening maar van een (informele) kapitaalverstrekking. Zeker indien het slecht gaat met de vennootschap is dit een onwenselijke stelling.

NeD Tax adviseert en ondersteunt ondernemers, investeerders en degenen die hen professioneel ondersteunen. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

FiscaalDGA, de BV heeft geld van u nodig