Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Connectr-Energy innovation zet Gelderland op de kaart met H2!

9 apr 2021 | Artikelen

De provincie Gelderland heeft woensdag 3 maart 2021 met een impuls van €4,6 mln. het startsein gegeven voor energiecluster Connectr-Energy Innovation. Connectr is een samenwerkingsverband van innovatieve bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten op het gebied van duurzame energie op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) te Arnhem. De inbreng van de provincie is een hefboom voor investeringen van bedrijven en onderwijsinstellingen van in totaal circa €30 mln. in de eerste fase. Binnen 5 jaar zal dit investeringsvolume naar verwachting oplopen naar €142 mln. en 400 banen. Connectr zet Gelderland als ‘de energiehotspot’ duidelijk op de kaart.

Toepassingen ontwikkelen voor de energietransitie

Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen met als doel om toepassingen voor huishoudens en bedrijven te ontwikkelen op het gebied van de energietransitie. Deze ontwikkeling vindt plaats door nieuwe ideeën te testen en deze in de praktijk te brengen. Kortom, een enorme proeftuin waar innovatieve bedrijven samenwerken met studenten van de HAN en het Rijn-IJsselcollege en onderzoeksinstituten als TU Delft en KEMA labs om toepassingen te ontwikkelen die de energietransitie versnellen. Daarbij speelt waterstof als energiedrager een centrale rol.

Innovatieprogramma, Innovatielab en Shared Facilities

Op het terrein van het IPKW in Arnhem, het meest duurzame bedrijfsterrein van Europa, worden ruimtes gerealiseerd voor studenten, start ups, bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zij kunnen voor bijvoorbeeld hun studie en het testen en ontwikkelen van waterstoftoepassingen gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten. Daarbij werken partijen gezamenlijk aan een innovatieprogramma dat bestaat uit technologieontwikkeling, haalbaarheidsstudies demonstratieprojecten en nieuwe opleidingsmodules. Het project heeft daarmee een enorme internationale uitstraling en biedt het uitstekende mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking.

Een regionaal cluster met grote internationale impact met name in Duitsland

De keuze voor de vestiging van Connectr in Arnhem maakt het initiatief optimaal voor Nederlands-Duitse samenwerking in de grensregio rond de energietransitie. Het waterstofcongres Nederland-Duitsland werd in januari 2020 niet voor niets in Arnhem gehouden. En partijen als het Duitse onderzoekscentrum Jülich, Hochschule Rhein-Waal en diverse ondernemingen hebben interesse getoond in een samenwerking. Daarbij komt dat veel partijen op het IPKW een sterk internationaal karakter hebben, zoals KEMA-Labs, Dekra, E-laadNL, GE Power, HyGear, HyEt, HyMove, Allego, Elestor, Nouryon, Nedstack, Teijin Aramid, TüV Rheinland, Vattenfall, Veolia en vele andere.

NeD Tax werkt voor veel bedrijven met grensoverschrijdende activiteiten

NeD Tax werkt graag samen met innovatieve bedrijven, die in Nederland en Duitsland actief zijn. Zij worden door NeD Tax ondersteund op het gebied van Business Tax, Legal en Corporate Finance & Strategy. Is uw onderneming actief op het gebied van renewable energy? Indien u ons contactformulier invult, nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

ArtikelenConnectr-Energy innovation zet Gelderland op de kaart met H2!