Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

BTW handleiding buitenlandse btw – uw buitenlandse btw-transacties in kaart!

28 apr 2016 | BTW

Als grensoverschrijdend actieve onderneming heeft u te maken met de Europese regels voor omzetbelasting, die in elke EU-lidstaat in nationale wetgeving is geïmplementeerd. Dit leidt in de praktijk vaak tot interpretatieverschillen door onder andere de Duitse en Nederlandse belastingdiensten en daarmee tot onzekerheid voor u als ondernemer.

NeD Tax heeft jarenlange ervaring met grensoverschrijdende btw-transacties tussen Nederland en Duitsland en andere landen binnen en buiten de EU. Wij adviseren ondernemingen uit Nederland en Duitsland over de btw-gevolgen van hun internationale handelsstromen, dienstverlening en projecten.

Het is van belang dat er intra-concern controle plaatsvindt op de grensoverschrijdende activiteiten en dat dit goed wordt afgestemd met het moederbedrijf in Duitsland of Nederland. Deze btw compliance werkzaamheden worden in de Duitse, Engelse of Nederlandse taal verricht.

Wat is een BTW handleiding voor buitenlandse btw?

Een BTW handleiding voor uw buitenlandse BTW transacties of btw manual is een document waarin de binnen uw onderneming voorkomende transacties worden benoemd en in een schets verhelderd. Per transactie wordt vervolgens beschreven hoe de facturatie en administratieve verplichtingen er uitzien. Met name bij grensoverschrijdende transacties geeft dit duidelijkheid en voorkomt risico’s.

Wat is het belang van een BTW handleiding voor uw buitenlandse BTW transacties?

Het onderwerp ‘internationale btw’ is in de praktijk lastig, ook voor uw financiële medewerkers. Het hebben van een btw handleiding geeft duidelijkheid over de btw-gevolgen per transactie, die verschilt per transactie en per land. Uw medewerkers zoeken de betreffende transactie simpelweg in het btw manual op en kunnen meteen lezen aan welke factuurvereisten de factuur moet voldoen, welk btw-tarief moet worden gehanteerd en wat de overige administratieve- en btw-verplichtingen zijn.

BTW-handleiding: Wat zijn de voordelen voor uw onderneming?

De interne werkprocessen worden dus duidelijker, overdraagbaar en controleerbaar. Het risk management is daarmee op btw-gebied gewaarborgd. Uw financiële medewerkers kunnen afwijkingen van de gebruikelijke transacties vaststellen.

Indien de factuur juist wordt opgemaakt en er aan de btw-verplichtingen in Nederland, Duitsland en andere landen wordt voldaan, voorkomt u dat de belastingdienst btw naheft en boetes oplegt. Tevens voorkomt u ten onrechte betaling van btw en creëert u kansen, zoals het onder controle houden van de cash flow.

Een BTW handleiding voor uw buitenlandse BTW transacties geeft duidelijkheid!

  • Hoe voorkom ik, dat ik ten onrechte btw aan mijn leverancier betaal, die ik later niet meer terugkrijg? Kortom: hoe stuur ik mijn leveranciers aan, zodat ik een juiste factuur ontvang!
  • Hoe creëer ik kansen, bijvoorbeeld in mijn cash flow management?
  • Welk (buitenlands) btw-tarief wordt op de factuur vermeld?
  • In welk land wordt btw afgedragen?
  • Moet uw onderneming zich in Nederland, Duitsland of een ander land registreren voor btw-doeleinden? Of is het zelfs ‘handig’ om in het andere land te registreren?
  • Heb ik recht op aftrek van voorbelasting? In welk land heb ik recht op aftrek van voorbelasting?
  • Hoe moet de factuur worden opgesteld en aan welke factuurvereisten moet worden voldaan?
  • Etc. etc.

Wat is onze werkwijze bij het opstellen van een BTW handleiding voor buitenlandse btw?

Een btw handleiding is maatwerk en puur gericht op het functioneren van uw interne organisatie! In samenspraak met u worden de voorkomende btw-transacties in uw onderneming besproken, geanalyseerd en vastgelegd in uw Handleiding btw. Ontwikkelt uw onderneming zich: dat is geweldig! De nieuwe btw-transactie wordt dan aan de btw handleiding toegevoegd en periodiek ge-update.

Heeft u vragen op het gebied van btw of anderszins? Ook voor overige compliance en assurance activiteiten tussen Nederland en Duitsland staan onze adviseurs ter beschikking. Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Tip: bij grensoverschrijdende transacties (levering van goederen en diensten) wordt vaak ten onrechte btw door de buitenlandse leverancier in rekening gebracht. Meestal zijn deze btw-transacties vrij van btw: er geldt dan een nultarief of de btw wordt verlegd naar de afnemer. Ben hier alert op, want de Europese belangdiensten geven in deze situatie geen voorbelasting terug!

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

BTWBTW handleiding buitenlandse btw – uw buitenlandse btw-transacties in kaart!