Elke ondernemer komt wel eens in aanraking met btw-transacties die het buitenland raken. Vaak is dat Duitsland, als onze grootste handelspartner. Zowel zelfstandige ondernemers als rechtspersonen kunnen in aanraking komen met Duitse btw. In dit artikel wordt beschreven wanneer er in Duitsland omzetbelastingplicht bestaat en hoe dit verder uitwerkt.
Wat is btw in Duitsland?
De Duitse term voor omzetbelasting (BTW) is Umsatzsteuer of Mehrwertsteuer.
Wanneer Duitse btw afdragen?
Als een onderneming in Duitsland is gevestigd of een Duitse vaste inrichting heeft en binnen Duitsland leveringen of diensten verricht, is de Duitse omzetbelastingwetgeving van toepassing. Er dient dan met Duitse btw te worden gefactureerd, wanneer de onderneming in Duitsland btw-belastbare prestaties verricht. Ook in andere gevallen kunnen Duitse btw-gevolgen bestaan. Bijvoorbeeld, een Nederlandse aannemer verricht een bouwdienst in Duitsland. Of een Nederlandse ondernemer verwerft fysiek goederen in Duitsland. In dergelijke gevallen moet er vaak een Duitse btw-aangifte worden gedaan om Duitse btw af te dragen of terug te vragen. Hier is een Duits btw-nummer (USt-IdNr.) voor nodig.
Wat zijn de btw-tarieven in Duitsland?
De huidige Duitse btw-tarieven zijn 7% (het verlaagde tarief) en 19% (het reguliere tarief). Het verlaagde tarief geldt met name o.a. voor levensmiddelen, boeken, tijdenschriften, openbaar vervoer, en het verlenen van toegang tot culturele en recreatieve evenementen.
Btw en handel met Duitsland: altijd het 0%-tarief op uw leveringen?
Als een in Nederland gevestigde onderneming goederen levert aan een Duitse btw-ondernemer in Duitsland, dan kan er sprake zijn van een intracommunautaire levering. Hiervan is sprake als de goederen vanuit Nederland naar Duitsland worden verzonden of vervoerd. Op een intracommunautaire levering (‘innergemeinschaftliche Lieferung’) is onder voorwaarden een speciaal 0% btw-tarief van toepassing. De afnemer in Duitsland is dan uiteindelijk Duitse btw verschuldigd over een intracommunautaire verwerving (‘innergemeinschaftlicher Erwerb’). Voor de toepassing van het 0% tarief gelden strenge voorwaarden. Als niet volledig wordt voldaan aan de voorwaarden geldt een ander tarief en bestaat er een risico op naheffing en boeten.
Btw en handel Duitse particulieren
Is de afnemer van de goederen een Duitse particulier? Of doet de Duitse afnemer geen btw-aangifte? Voor afstandsverkopen (e-commerce) en digitale diensten aan Duitse afnemers die geen btw-ondernemer zijn geldt dat er Duitse btw in rekening moet worden gebracht, als het Europese drempelbedrag (€ 10.000) wordt overschreden. De afdracht van Duitse btw kan plaatsvinden via het zogenoemde éénloketsysteem/One Stop Shop (OSS) bij de Belastingdienst.
Btw en dienstverlening Duitsland
Voor diensten die een in Nederland gevestigde ondernemer verricht aan een Duitse btw-ondernemer geldt dat de verschuldigdheid van btw in veel gevallen kan worden verlegd naar de afnemer in Duitsland. In bepaalde gevallen is het echter niet mogelijk om de btw te verleggen en moet u zich verplicht registreren in Duitsland.
De specifieke btw-behandeling voor goederenstromen of dienstverlening vanuit Nederland aan Duitsland hangt af van de soort goederenleveringen of dienstverlening. NeD Tax is uw betrouwbare partner op het gebied van het zakendoen in Nederland en Duitsland. Met een team van ervaren adviseurs staan wij dagelijks klaar om uw te voorzien van btw-advies en het in kaart brengen van uw internationale btw-transacties.
Indien u zich wilt laten adviseren over internationale btw-vraagstukken, waaronder die met Duitsland, neem dan contact met een van onze belastingadviseurs op.