Sinds zes maanden woon en werk ik in Nijmegen. In dit artikel vertel ik over mijn indrukken en ervaringen bij NeD Tax en het leven in Nederland.
Wie ben ik?
Ik ben Bathseba Rüther, 22 jaar, en kom uit Paderborn in Duitsland. Drie jaar geleden besloot ik Fiscale Economie te gaan studeren aan de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz. Toen al wilde ik iets gaan doen op het gebied van belastingen. U vraagt zich vast af waarom ik op deze leeftijd geïnteresseerd ben in een vakgebied dat veel mensen saai en eentonig vinden. Ik vond juist de richting Fiscale Economie en Recht interessant. Na een bezoek aan de eerste colleges bij de universiteit wist ik het zeker: in deze richting wil ik afstuderen. Daarmee begon ook de zoektocht naar een stage om mijn eerste theoretische ervaringen in de praktijk te kunnen brengen en werkervaring op te doen.
Camping in Nederland
Als kind ging ik vaak met mijn ouders in Nederland kamperen. Ik was toen al onder de indruk van de openheid van de Nederlanders en hoe goed ze hun talen spreken. Die vakanties in Nederland wekten mijn interesse. Als Duitse vind ik dat Nederlanders een betere work-life-balance hebben. Het lukt Nederlanders beter om economisch succes te combineren met een hoge levenskwaliteit.
Cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland
Omdat Duitsland en Nederland naast elkaar liggen, dacht ik dat de verschillen niet heel groot zouden zijn. Niets is minder waar. In mijn eerste week bij NeD Tax merkte ik al dat Nederlanders en Duitsers een andere manier van communiceren hebben. Zoals bijvoorbeeld bij werkopdrachten. Ik kreeg van mijn leidinggevende de vraag om iets in orde te maken met de vraag of het misschien morgen klaar kon zijn. Toen dacht ik: er zijn op dit moment andere, meer dringende zaken die ik eerst moet afronden, voordat ik dat ga doen. Waarschijnlijk vroeg mijn leidinggevende zich de volgende dag af waarom het nog niet in orde was en maakte ik een onbetrouwbare indruk. Maar ik had echt geen idee van de urgentie van de opdracht. Een Duitse leidinggevende zou extra benadrukken hoe belangrijk die opdracht was en mij de exacte termijn vertellen. Nu ik de informele regels beter ken, kan ik deze problemen makkelijk voorkomen.
Wel vind ik Nederlanders zeer direct in de omgang. Een probleem bespreken Nederlanders direct en zonder omhaal. Dat vond ik in eerste instantie als Duitse erg onbeleefd, maar inmiddels werkt het juist heel prettig.
Wat zijn mijn eerste ervaringen bij NeD Tax?
Mijn doel was om fiscaal recht te combineren met de Nederlandse mentaliteit en daarbij een bedrijf te zoeken voor een stage. Daarom volgde ik tijdens mijn studie al een taalcursus. Ik kwam er al snel achter dat er in Nederland maar weinig bedrijven zijn die zich bezighouden met grensoverschrijdende werkzaamheden en advies. De website van NeD Tax overtuigde me meteen. Vooral de verschillende vakgebieden en de nauwe samenwerking met Duitsland waren voor mij de belangrijkste motivatie om te solliciteren voor een stage bij NeD Tax. Al snel nodigde NeD Tax mij uit voor een gesprek. De sfeer was prettig en ik voelde me hier gelijk thuis. Ik werd erg vriendelijk en met humor ontvangen.
De eerste weken bij NeD Tax waren erg spannend. Niet alleen vanwege de taal, maar ook de onderwerpen die dagelijks aan bod kwamen. Het is ontzettend gevarieerd werk. De ene dag ben ik bezig met successierecht en de volgende dag met grensoverschrijdende btw-transacties tussen Nederland en Duitsland. Ook mocht ik gelijk in de eerste weken naar een gesprek mee met een klant, en meedoen met interne zaken. Dat is nieuw voor mij als Duitse student Economie en Fiscaal recht. Dat vereist ook een goede basis voordat ik aan de slag kon gaan.
Bratwurst of Bitterballen?
Ik ben ontzettend blij met mijn keuze voor een stage bij NeD Tax. De zes maanden vlogen voorbij. Ik mocht veel verschillende dingen doen en kon de medewerkers van NeD Tax ook goed ondersteunen. Ook heb ik veel verschillende branches gezien en nieuwe contacten gelegd. Maar een antwoord op bratwurst of bitterballen heb ik nog niet.
Nederland en Duitsland hebben elk hun voor- en nadelen. Juist de samenwerking tussen de twee landen geeft mij veel uitdaging en plezier in het werk. In de toekomst wil ik me nog verder verdiepen in de grensoverschrijdende zaken. Ook al ben ik pas zes maanden in Nederland, het voelt alsof ik thuis ben in het land van tulpenvelden, molens en fietspaden.