Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Bestemmingsplan gemeente zegt nee

3 jan 2018 | Artikelen

Het komt nogal eens voor dat ondernemers bij de gemeente informeren naar de mogelijkheden van een pand. Bijvoorbeeld omdat ze een pand willen kopen om er met een andere functie te beginnen of om het pand uit te breiden. Regelmatig is het antwoord van de gemeenteambtenaar dan: nee, dat past helaas niet in het bestemmingsplan. Maar bestemmingsplannen zijn niet heilig. Dat ondervond NeD Tax ook zelf bij de verwerving van haar nieuwe pand.

Het begint in de eerste plaats met het besef, dat ‘de gemeente’ niet bestaat. Je hebt ambtenaren die de regels en het beleid uitvoeren, wethouders die verantwoordelijk zijn voor het beleid en de gemeenteraad die de bestuurders controleert en besluiten neemt. Een nee van een ambtenaar kan dus formeel heel correct zijn, maar dan gaat het vervolgens om de belangen. Wellicht past het plan van een ondernemer heel goed in het beleid van de wethouder. Dus moet je als ondernemer maar direct naar de wethouder stappen? Nee, beslist niet. Als ambtenaren zich gepasseerd voelen, of het belang ligt bijvoorbeeld bij de portefeuille van een andere wethouder, dan kan dat het traject behoorlijk frustreren. Je moet de insteek bij de gemeente dus goed voorbereiden om de juiste personen met de juiste argumenten te benaderen. Soms heeft ook de provincie nog een bepalende rol. Shoppen langs personen en leuren met een verhaal wekt doorgaans vooral irritatie en werkt contraproductief. Een planmatige aanpak is effectiever: ‘first time right’.

Toen NeD Tax haar nieuwe pand aan de Industrieweg in Nijmegen wilde kopen, stond het bestemmingsplan het verlenen van een omgevingsvergunning in de weg. Het pand had namelijk de bestemming bedrijfspand en daar mag geen zelfstandig kantoor in gevestigd worden. Alleen een kantoor van een bedrijf dat de hal exploiteert. Logisch dat de gemeente dit gezien de grote leegstand van kantoren niet wilde toestaan. Maar ook jammer, want NeD Tax kon het kantoor goed gebruiken voor haar eigen expansie en voor de hal stond een interessante huurder klaar, Jumpsquare, een professionele trampolinehal. In een korte notitie werd een lijst van 9 argumenten en een visie op de toekomst gepresenteerd. De gemeente Nijmegen begreep het belang en de wethouder gaf opdracht om de case verder te onderzoeken. Binnen een week kwamen 2 ambtenaren langs, die de argumenten grondig onderzochten op hun waarheidsgehalte. Toen er een definitieve intentie werd uitgesproken om mee te gaan werken aan een vrijstelling, werd zelfs binnen 6 weken de omgevingsvergunning verleend.

Maar ook het vergunningtraject is een proces dat zorgvuldig moet worden voorbereid en begeleid. Zorgvuldigheid gaat daarbij voor snelheid, want een slecht onderbouwde aanvraag leidt onherroepelijk tot aanvullende vragen en dus tot vertraging. Als je de cultuur en de procedures snapt, gaat het een stuk gemakkelijker. Dankzij de adequate samenwerking tussen de gemeente en NeD Tax is Nijmegen nu een mooi bedrijf, Jumpsquare, rijker en kan NeD Tax haar expansie realiseren.

Heeft u vragen op het gebied van onze dienstverlening of anderszins? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

ArtikelenBestemmingsplan gemeente zegt nee