Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

Belastingadviseur in Australië

25 feb 2019 | Artikelen

Belastingadviseur in Australië – Het NeD Tax netwerk

In ons 15 jarige bestaan hebben wij een groot netwerk met Duitse intermediairs opgebouwd. Wij werken dagelijks samen met Duitse belastingadviseurs (Steuerberater) en Duitse accountants, zodat wij onze klanten optimaal kunnen ondersteunen bij het grensoverschrijdende zakendoen. Maar ook voor NeD Tax wordt een globaal netwerk steeds belangrijker. Door de toenemende internationalisering is het noodzakelijk dat wij als advieskantoor efficiënt kunnen schakelen met adviseurs en accountants uit andere landen. Zo hebben wij in de laatste jaren duurzame relaties opgebouwd in bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland en België, maar ook Ierland, Spanje, Polen, het Verenigde Koningrijk en de Verenigde Staten. Inmiddels kunnen wij daar ook Australië aan toevoegen.

Afgelopen jaar is Gerd Feldmann, inmiddels al 7 jaar onderdeel van ons adviesteam, enkele maanden werkzaam geweest als transfer pricing specialist in Sydney, Australië. Daar heeft hij waardevolle ervaring opgedaan op het gebied van internationale verrekenprijzen en het Australische belastingrecht. Zijn Duitse achtergrond kwam daarbij goed van pas, aangezien zijn werk zag op het adviseren van Duitstalige bedrijven die zich wilden vestigen in Australië. Hieronder vertelt hij over de aandachtspunten bij het zakendoen in Australië en gaat hij specifiek in op de Australische transfer pricing wetgeving.

Belastingadviseur in Australië – Investeren in Australië

Australië is een prachtig land waar veel commerciële kansen liggen. In vergelijking tot andere westerse landen heeft Australië een kleine economie die zich concentreert in de grote steden. Australiërs zijn makkelijk in de omgang en doen zaken op informele basis. Wat dat betreft lijken ze veel op Nederlandse ondernemers. Verder merkt men de duidelijke invloed van Aziatische markten, zoals China, Singapore, Japan en India, op de Australische economie. Toch heerst er een zekere eiland-cultuur. Veel producten en diensten waar wij in Europa gebruik van maken, kennen ze daar niet. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die over de Europese grenzen heen durven te stappen.

Wie wil investeren in de Australische markt, zal eerst advies moeten inwinnen over de lokale wetgeving. Afgezien van het ingewikkelde visumbeleid, dat vaak het eerste struikelblok voor buitenlanders is, kent Australië een complex Btw-systeem (Goods and Services Tax – GST) en strenge transfer pricing wetgeving. Daarnaast moet men bij het aanstellen van lokale werknemers rekening houden met het Australische Payroll tax-systeem en de Australische sociale verzekeringen (met name de zorgverzekeringsbijdrage ‘Medicare’).

Belastingadviseur in Australië – Transfer pricing in Australië

Australische dochterbedrijven van multinationale ondernemingen moeten aan strenge transfer pricing wetgeving voldoen. Als OECD-lid volgt Australië in beginsel de OECD Transfer Pricing Guidelines, maar geeft op veel vlakken een eigen invulling aan deze richtlijnen. Een Australische dochteronderneming van een multinationale groep moet bijvoorbeeld een omvangrijke transfer pricing documentatie bijhouden. Daaronder valt een uitgebreide beschrijving van de multinationale groep, een economische analyse van de Australische markt, een beschrijving van de toegepaste transfer pricing methodes en een benchmarking study, waarmee het zakelijke karakter van de gehanteerde verrekenprijzen wordt getoetst. Daarnaast moeten bedrijven een International Dealings Schedule (IDS) indienen samen met hun belastingaangifte. In dit overzicht worden alle intercompany transacties weergegeven, zodat de ATO doelgerichter controles kan uitvoeren. Tot slot kent ook Australië het internationaal geaccepteerde Country-by-Country Reporting. Kwalificerende multinationale ondernemingen moeten een Australische Local File, Master File en eventueel een Country-by-Country Report deponeren.

Belastingadviseur in Australië – Terug in Nederland

Inmiddels is onze Gerd weer terug in Nederland en fulltime werkzaam als adviseur van NeD Tax. Samen met de rest van onze specialisten ondersteunt hij bedrijven bij het internationale zakendoen en geeft hij advies op het gebied van transfer pricing. Transfer pricing krijgt steeds meer aandacht bij bedrijven. Verrekenprijzen tussen gelieerde ondernemingen moeten ‘at arm’s length’ zijn, dat geldt ook voor het MKB.

Heeft u vragen op het gebied van transfer pricing of heeft u investeringsplannen voor Australië en zoekt u betrouwbare contacten? Indien u ons contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van dit artikel? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

ArtikelenBelastingadviseur in Australië