Achtergrond en doel overdracht bedrijfsvermogen bij bedrijfsopvolging
Net als de Bedrijfsopvolgingsregeling BOR in Nederland bestaan er in Duitsland ook fiscale regelingen voor bedrijfsopvolging. Met de hervorming van de Duitse schenk- en erfbelastingwet in 2016 werd ook de overdracht van bedrijfsvermogen aangepast. Doel van deze hervorming was om belastingheffing op bedrijfsvermogen eerlijker te maken, de continuïteit van bedrijven te waarborgen en bedrijfsopvolging te faciliteren.
Vooral mkb’ers en familiebedrijven profiteren van deze fiscale regeling. De fiscale faciliteit biedt deze bedrijven als werkgever meer financiële speelruimte bij bedrijfsopvolging en de daarmee samenhangende overdracht van ondernemingsvermogen. Veel van deze bedrijven hebben namelijk moeite om de schenk- of erfbelasting te betalen uit hun vrije financiële middelen of lopende inkomsten. Dit veroorzaakt vaak liquiditeitsproblemen en beperkt hun mogelijkheden om te investeren.
De belangrijkste regels voor overdracht van bedrijfsvermogen
Om ervoor zorgen dat bedrijven ook na de overdracht van bedrijfsvermogen financieel levensvatbaar blijven en banen behouden kunnen blijven zonder dat de belastingdruk deze doelstellingen in gevaar brengt, bestaan er in Duitsland vrijstellingsregels voor de overdracht van ondernemingsvermogen.
Vrijstellingsregeling bedrijfsopvolging in Duitsland
Bedrijven in Duitsland kunnen gebruikmaken van een standaard vrijstellingspercentage van 85% of kiezen voor een vrijstellingspercentage van 100% van het ondernemingsvermogen. Ze moeten dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals de voortzetting van het bedrijf gedurende een bepaalde periode en de naleving van de minimumloonsom.
Voorwaarden minimumloonsom en aantal werknemers
De hoogte van de minimumloonsom en het aantal werknemers van het bedrijf zijn doorslaggevend voor de belastingvrijstelling. Daarbij wordt ook gekeken naar de grootte van het bedrijf en bepaalde groepen werknemers, zoals mensen die in opleiding zijn bij het bedrijf of medewerkers met zwangerschapsverlof.
Toetsingsdrempel voor bedrijven met hoger bedrijfsvermogen
Voor bedrijven met een ondernemingsvermogen van meer dan 26 miljoen euro geldt een bijzondere toetsingsprocedure of kortingen om de belastingdruk passend te regelen en tegelijkertijd de liquiditeit te beschermen.
Hoe zit het met beleggingsvermogen?
Beleggingsvermogen dat niet direct dient voor zakelijke activiteiten valt niet onder deze fiscale faciliteit. Dat wil zeggen dat alleen bedrijfsmiddelen die ook echt worden gebruikt binnen de onderneming, gelden als ondernemingsvermogen en in aanmerking komen voor deze regeling.
Mogelijkheden voor uitstel
In geval van vererving kan de belasting op fiscaal gefaciliteerd/vrijgesteld bedrijfsvermogen op verzoek worden uitgesteld om de liquiditeit van het bedrijf te beschermen en banen op de lange termijn veilig te stellen.
Grensoverschrijdende overdracht van ondernemingsvermogen
Op grond van het Europese recht komen ook aandelen in bedrijven met statutaire zetel of directie in de EU of EER in aanmerking voor de faciliteit. Aandelen in vennootschappen in derde landen (buiten de EU/EER) blijven uitgesloten.
Bij grensoverschrijdende overdracht van ondernemingsvermogen moet vaak rekening worden gehouden met bijzondere omstandigheden:
- Wat gebeurt er als noch de erflater noch de verkrijger in Duitsland woont?
- Is er sprake van ongelijke behandeling en beperkte aftrekbaarheid voor personen die in Duitsland beperkt belastingplichtig zijn?
- Vallen vaste inrichtingen in de EU onder de loonsomregeling? Hoe zit het met vaste inrichtingen in derde landen?
- Hoe bepaalt u het fiscaal gefaciliteerde vermogen in grensoverschrijdende groepsstructuren?
Kom in actie en vraag advies
Onze jarenlange ervaring met grensoverschrijdende overdracht van ondernemingsvermogen heeft ons diepgaande kennis en waardevolle praktische ervaring op dit gebied opgeleverd. We delen onze kennis graag met u. Neem telefonisch of via ons contactformulier contact met ons op voor meer informatie.