Fiscaal, juridisch en corporate finance advies in Nederland-Duitsland.

AcadeMedia gaat kinderopvang vanuit Duitsland uitbreiden naar Nederland

Inmiddels al negen vestigingen overgenomen

In 2019 was er voor het eerst contact tussen Dr. Kurt Berlin, CEO van AcadeMedia, en Peter Hendriks, directeur Corporate Finance NeD Tax.  AcadeMedia is een beursgenoteerde onderneming in Zweden en behoort in Duitsland met vier zelfstandige concepten en een eigen opleidingscentrum tot een van de grootste aanbieders van kinderopvang. AcadeMedia Germany wilde uitbreiden naar Nederland en daar nieuwe kinderdagverblijven gaan bouwen vanwege de grote vraag naar kinderopvang.

Het mooie aan AcadeMedia is dat zij het belang van het kind centraal stellen. Het gaat hen dus vooral om het aanbieden van kwalitatief goede kinderopvang. Daarmee onderscheiden ze zich van vele andere buitenlandse partijen, zoals investeringsmaatschappijen die gericht zijn op rendement en winstmaximalisatie. Omdat NeD Tax ook de kernwaarde ‘mensgericht’ heeft, sloten de bedrijven goed bij elkaar aan.

Dr. Kurt Berlin: “Een kinderdagverblijf moet geen plek zijn waar ze op je kind passen, maar een plek waar je kind zich kan ontwikkelen”.

Op zoek naar kinderdagverblijven ter overname

NeD Tax adviseerde hierbij om te zoeken naar bestaande kinderdagverblijven in plaats van nieuwe vestigingen te bouwen. Vanwege het gebrek aan bouwgrond en geschikte locaties, maar ook vanwege de specifieke wet- en regelgeving in Nederland.

“Samen kwamen we tot een geschikt zoekprofiel en gingen we op zoek naar kinderdagverblijven ter overname”, aldus Hendriks. Er deed zich een mooi kinderdagverblijf voor dat ook paste bij de maatschappelijke waarden van AcadeMedia. Helaas moest door corona begin 2020 deze overname worden uitgesteld. Het was niet mogelijk om tussen Duitsland en Nederland te reizen vanwege de coronabeperkingen, waardoor de overname op dat moment niet mogelijk was. Een andere Nederlandse partij was hen voor, zodat Peter opnieuw op zoek ging naar een geschikte overnamepartij.

De eerste kinderdagverblijven in Nederland: een nieuwe bedrijfsstructuur

Er volgden verschillende gesprekken met meerdere partijen en opnieuw vond NeD Tax na een marktonderzoek een partij die zou kunnen passen bij AcadeMedia. Eind 2021 kwamen er serieuze onderhandelingen op gang en begin van 2022 kon de overname succesvol worden afgerond. Daarmee waren de eerste twee kinderdagverblijven van AcadeMedia in Nederland een feit!

Er bestond in Nederland nog geen bedrijfsstructuur of vestiging van AcadeMedia. Om de eerste overname te kunnen realiseren, richtte NeD Tax een juridische structuur in om de groeistrategie ook voor de Nederlandse tak van AcadeMedia toekomstbestendig te maken. Daarmee kreeg de organisatie van Academedia in Nederland ook een herkenbare en toepasselijke naam: ‘Plek voor Kinderen’.

Van twee naar negen kinderdagverblijven binnen een jaar

Al snel kwam er een kans om nog eens vijf kinderdagverblijven over te nemen. Na een grondige analyse en intensieve onderhandelingen, kon deze kans eind september 2022 worden verzilverd met een overname. Recent zijn er nog twee vestigingen geopend, wat het totale aantal vestigingen in Nederland al negen maakt!

Door de nauwe samenwerking de afgelopen jaren ontstond een mooie band tussen Kurt en Peter. NeD Tax begeleidde niet alleen de overnames, maar adviseerde ook op het gebied van fiscale en juridische en bancaire zaken. Samen blijven Kurt en Peter werken aan de uitbouw en het succes van ‘Plek voor Kinderen’ in Nederland.

Andere klantcases die u wellicht interesseren

Meer informatie

Wilt u contact opnemen met NeD Tax naar aanleiding van deze businesscase? Gebruik dan ons contactformulier en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Business casesAcadeMedia gaat kinderopvang vanuit Duitsland uitbreiden naar Nederland